Életmód

2015.07.12. 10:28

Különleges szüléstörténet: Figyelt teste jelzéseire, ügyelt az egészségére is a kismama

Székesfehérvár - Harmadik gyerekem, de az első szülésem - árulta el a szülőszobán Szalai Tímea, aki két császármetszés után természetes úton adott életet babájának. Merőben szokatlan helyzet az ilyen, de mint látszik, nem lehetetlen.

S. Töttő Rita

Ki gondolná, hogy császármetszés után sok édesanya számára megfoghatatlan, elmondhatatlan űr keletkezik, mert nem élte meg a szülés természetes folyamatát? A hüvelyi szüléssel ugyanis a nő kiengedi, elengedi a babát, akit a testében nevelt, megpróbálja magától különválasztani, hiszen addig egy volt vele, a része volt. Nagyon sok nő, aki császármetszéssel hozta világra gyermekét, arról számol be, hogy úgy érzi: „nem szült". Ott van a babája, de még mindig olyan, mintha a „testrésze" lenne, nem egy önálló személyiség. Az elengedés, a világrahozás fájdalmas, gyötrelmes, félelmetesnek beállított megpróbáltatása akkor kezd csak el igazán hiányozni, amikor erre rájön az anyuka.

Szalai Tímea is valahogy így volt ezzel, de ő már az első alkalommal is tudta, hogy természetes úton akar szülni.

A család minden tagja együtt – nehéz őket egybeterelni, de ha lehet, még szeretnének babát. Fotó: a család

– Amióta az eszemet tudom, gyereket akarok szülni – mondja a 32 éves anyuka, akinek sajnos első alkalommal ez nem sikerült, de csak kitolási szakaszban derült ki, hogy császármetszésre van szükség. Következő terhességénél szintén reménykedett, hogy majd most sikerül.

– Ám úgy vettem észre, nagyon elutasító a társadalom a császár utáni természetes szüléssel – mesél tapasztalatairól. – Riogattak mindenfélével, pedig abszolút mintaterhesség volt az enyém – emlékezik Tímea, aki végül a második babáját is műtéti segítséggel hozta világra. Majd jött a harmadik baba...

– Ez a terhességem is végig csodálatos volt, minden rendben zajlott, ezért azt mondtam: amíg lehet és számára is biztonságos, maradjon bent. Várandósság alatt nagyon figyeltem magamra, arra, hogy a testem mit kíván. Minden pillanatát élvezni akartam, ezért az egészségemre, például a sófogyasztásra és a vérnyomásomra is ügyeltem. Közben elvégeztem egy dúla tanfolyamot is, melynek segítségével sikerült elengednem a császármetszés miatt kialakult gátakat. Itt sok olyan sikertörténettel találkoztam, amelyből kiderült számomra: lehet császármetszés után is természetes úton szülni. Abban reménykedtem, talán nekem is megadatik ez a lehetőség – mondja. Végül a körülmények és az események gyorsan pörgő láncolata megadta neki ezt: – A 40. hétben voltam Hannával, ezért készültem nagyon. És egy szép napon, este elment a nyákdugó. Eddig erről is csak hallottam. Ám onnantól teljes nyugalom fogott el. Éreztem: a testem tudja majd a dolgát. Ehhez, úgy érzem, a dúlám és a dúlaképzés is nagyon jól jött, mivel számos jelenségről, amelyek teljesen természetesek, ott és tőle hallottam először.

Tímea ezután még elrendezte a családját, a gyerekekért jött a nagymama, s ezután már érezte is a fájásokat, a vajúdást. Indultunk is a kórházba, mert éreztem, hogy ezek amolyan lefelé ereszkedő, azaz tolófájások. Hamar beértünk, de beszélni már nem tudtam, nyomni kellett...

„Nagyon úgy néz ki, hogy szülünk..." – emlékezik vissza Tímea, hogy valaki ezt mondta és ő ennek a mondatnak nagyon örült. – Szüléskor még arra is futotta az erőmből, hogy vigyázzak a hegemre. Három nyomásra kint volt Hanna. Meg is kaptam a mellkasomra egyből, méricskélés, lemosás előtt. Elmondani nem lehet ezt az érzést. Megkönnyebbültem, hogy megcsináltam – Tímeának csak jó élményei vannak a szülésről, nem úgy a méhlepény kivételéről, amely, mint mondja, jobban fájt, mint maga a szülés. – Ennek ellenére boldog vagyok, hogy szülhettem – teszi hozzá, ahogy azt is: mindenben támogató férjével együtt reméli, lesz még babájuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!