Életmód

2017.03.03. 14:56

Különös teremtmény a szója

FMH-információ – A szója, amely ugyan évezredek óta az ember hasznára van, a magyarok körében mégsem túl népszerű étel. Ennek történelmi okai épp úgy vannak, mint területi vagy gasztronómiai vonatkozásai. Pedig a szója beltartalmi értéke felbecsülhetetlen.

S. Töttő Rita

A szóját sokféle formában találhatjuk meg a magyar kínálatban: kapható friss, csíra, mag, ital, túró, liszt, joghurt, szósz, ízesítő és sok egyéb alakban, melyek egy részét a tejallergiások, más részét a vegetáriánusok vagy a keleti ízek kedvelői fogyasztják szívesen. A szója értéke a „belbecs": magas fehérje- és zsírtartalmához viszonylag alacsony szénhidrátmennyiség és elég sok rost társul. Ez már önmagában is elegendő ok arra, hogy megértsük, miért fontos tápanyag ma is sok országban. Nem véletlen, hogy az 5. legfontosabb szántóföldi növény a világon.

A magyar ember számára azonban nem épp gasztronómiai kincs, kevesen kedvelik. Hozzájárulhat az "univerzális tudat" is ehhez az elutasító érzéshez, ugyanis a második világháborút követő ínséges időkben kényszerült először a magyar ember fogyasztani a szóját, persze akkor még nem a mai magas minőségeknek megfelelő formában.

A szója ellen egyébként épp az egészségtudatos életmód hívei emelték fel elsőként a szavukat: erősen allergén növényről beszélünk ugyanis, ami sokak számára okoz gondot és tüneteket. A hormonháztartásra gyakorolt hatása miatt szintén sok szakember tartja kerülendőnek, egyes ajánlások szerint egyenesen kerülendő például gyerekek számára.

Viszont számos olyan előnyös tulajdonsága van, ami miatt mértékkel fogyasztva érdemes beiktatni az étrendbe: magas lecitintartalma az agy számára tartogat fontos tápanyagot, de omega zsírsavai is jótékonyan hatnak a szervezetre, elsősorban például a koleszterinszintre. Magas a folsav, vas és szeléntartalma és sok B-vitamin található benne.

Nem kell tehát, hogy kedvencünkké váljon, de azért érdemes nyitni felé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!