Életmód

2016.07.29. 17:40

Lehull a lepel a fogyást segítő hatóanyagokról - melyik segít és melyik nem biztos?

Székesfehérvár – Sokan néhány héttel a nyaralás előtt kapnak észbe és döntik el, hogy így vagy úgy, de gyorsan szeretnének lefogyni, hogy a strandon jól nézzenek ki. Vajon segítenek a „rásegítők”?

S. Töttő Rita

Alapelvem, hogy csodák nincsenek, már ami a fogyókúrát illeti. Aki veszíteni szeretne a súlyából, az egyféleképpen érheti el igazán a célját: ha kevesebbet eszik és többet mozog. Ez a recept. Ám léteznek olyan „hatóanyagok", amelyek talán rásegítenek kicsit a folyamatra, hogy például egy edzés hatékonyabb legyen, az anyagcsere gyorsabban működjön, vagy hogy a zsír ne tudjon olyan könnyen lerakódni. Ezeket az anyagokat táplálék-kiegészítők formájában csomagolják kívánatosra manapság, hogy az instant szépségre, karcsúságra vágyóknak támaszt nyújtsanak a nehéz napokon. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége számba vette azokat az anyagokat, amelyek segíthetnek és azokat is, amelyekről csak azt hisszük, hogy segítenek.

Az egészségesebb és alacsonyabb energiaszintű táplálkozás biztosan segíti a fogyást, a táplálék-kiegészítők közül már nem mindegyik... Fotó: A szerző

Ott van például a moszatok színét adó fukoxantin nevű anyag, amely egy, a karotinoidok közé tartozó vegyület. Vele kapcsolatosan csupán egy humán vizsgálat készült, amely a vegyület fogyásra gyakorolt hatását tekintve eredményesnek bizonyult. Bár a szövetség felhívja a figyelmet: a kutatásban résztvevők között akadt egy-két olyan is, aki fukoxantin érdekeltségű cégnél dolgozik. A másik anyag az ördögnyelv nevű növény rostja, más néven a glükomannán.  Az mondják a szakemberek, hogy napi 3 grammnyi segíti a fogyást – de csak akkor, ha valaki egyébként is kevesebbet eszik...  A gyömbér is segíthet, egyes kutatások szerint azoknak jobban, akiknek szervezete egyébként is könnyebben bontja a zsírt. Jól ismert magyar felfedezés a kapszaicin, amely a paprika csípős ízét adja. És a fogyókúrát is segíti, azáltal, hogy szabályozza az étvágyat. De ha túl sokáig alkalmazza valaki, a szervezet egyszer csak érzéketlenné válik rá és csökken a hatékonysága. A másik nagy kedvenc a koffein, amely a kávén kívül származhat guaranából, kóladióból és maté vagy zöld teából is. A klinikai vizsgálatok arra jutottak, hogy a fogyás akkor volt eredményes, ha ezeket a különböző koffein tartalmú növényeket kombinálva fogyasztották. De itt is érvényes az állítás: a szervezet egyszer csak hozzászokhat s így csökken a hatékonysága. A húsból és tejből származó CLA, azaz a konjugált linolsav a zsírsejtek elhalásában játszik szerepet, a zöld kávé kivonat pedig többek közt a zsírlerakódást gátolja. A titka pedig az, hogy pörkölt szemekhez képest a zöld szemek nagyobb arányban tartalmaznak klorogénsavat – amely pedig a testtömeg-csökkentő hatásért felelős.

És akkor most szóljunk azokról az anyagokról, amelyek kapcsán az eddig feltárt tudományos bizonyítékok nem támasztják alá a testtömeg-csökkentő hatást. Ilyen a hoodia nevű növényből készült táplálék-kiegészítő. Megeshet, hogy ott, ahol őshonos, maga a növény étvágycsökkentő, de tabletta formájában alig tartalmaz valamit a növényből. Ráadásul gyors szívverést, vérnyomás emelkedést, fejfájást, hányingert, hányást okozhat. A másik kedvenc szegény L-karnitin, melyről azt mondják, hogy fogyasztó hatását a zsírsavak oxidációjának fokozásával éri el. Ezt azonban az eddigi bizonyítékok nem támasztják alá – hívja fel a figyelmet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.  Akik szerint a keserű narancs hatóanyaga, a szinefrin sem túl hatékony a fogyás elősegítésében, bár egy kis étvágycsökkentő hatása lehet. De mellkasi fájdalmat és vérnyomás emelkedést is okozhat. És ott van a taurin. Sehol egy egyértelmű bizonyíték rá, hogy ez az aminosav valóban zsírégető hatású – állítják a szakemberek. Nos, ezek alapján döntsünk. Vagy együnk kevesebbet. És mozogjunk többet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!