Életmód

2016.10.21. 14:10

Mák, ami csak a mienk? Mivel fogyasszuk stressz ellen?

A mák az egy igen megosztó étek, a közép-európaiakon kívül igen kevesen fogyasztják. Félnek tőle? Vagy csak nem szeretik? Ki tudja? Egy biztos: a magyar ember szerint egészséges. És finom!

S. Töttő Rita

A magyar gasztronómiában szinte nélkülözhetetlen a mák, amelyről azonban tudni érdemes, hogy megkülönböztetendő az ipari és az étkezési célra termesztett változat. Míg előbbit inkább a gyógyszeripar hasznosítja a benne lévő gyógyszeralapanyagok miatt, addig az utóbbiban ezek a származékok olyan kis mértékben vannak jelen, hogy nem kell tőlük tartani. A fogyókúrázóknak azonban állítólag igen, nekik nem javasolják a túlzott fogyasztását. A növényi zsírsavakban, aminosavakban gazdag mák sok vasat, foszfort, káliumot és kalciumot, valamint B-vitaminokat és E-vitamint is tartalmaz. Szellemre, testre jótékonyan hat, és állítólag a csontok újjáépítésében is jó szolgálatot tesz.

Fotó: Molnár Artúr

A mák a bélfalra lerakódott szennyeződéseket is hathatósan távolítja el, így a méregtelenítésben is segítségére lehet fogyasztójának.

De nem csak darálva fogyasztható: a mákolaj szintén tele van értékes hatóanyagokkal, amelyek a csontritkulás ellen, sőt, állítólag még a fülzúgás ellen is hatásosak lehetnek.

Stressz ellen is javasolják, s ha valaki macskagyökérrel, illetve szerecsendióval – a megfelelő arányban – együtt fogyasztja, a pánikrohamok ellen, vagy idegerősítőként is hathatós lehet. Egyébként pedig aki szereti, fogyassza, mint mindent – mértékkel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!