Életmód

2016.08.31. 17:55

Már nem bírom hallgatni!

Székesfehérvár - Elkeserítő tartalmú üzenetet írt egy ismerősöm: szembeszomszédja a lakásból kiszűrődő hangok tanúsága szerint bántalmazza a kisgyermekét. Hol fizikailag is, legtöbbször verbálisan, de folyamatosan.

Kocsis Noémi

Mit lehetne tenni? Mert komolyan, már nem bírom elviselni a hangokat, a tudatot, hogy az a szegény kisgyerek odabent szenved és nem tudja megvédeni magát! - kérdezi az üzenet küldője, kétségbeesett levelében. Hozzáteszi, hogy ezen a nyáron figyelt fel - valószínűleg a folyton nyitva lévő ablakoknak köszönhetően - a egy állandóan ordító női hangra, mit csinálsz, te állat , ezt üvöltötte a kicsinek, az meg csak sírt és sírt. Nem értem, a házban lakók nem hallják? Vagy egyszerűen nem akarják észrevenni?

Nagyon jó, hogy legalább egy ember észlelte ezt a helyzetet és szót emelt ellene - derül ki megkérdezett rendőrségi szakértőnk szavaiból, akitől azt kérdeztük, hasonló esetben mit tehet egy kívülálló? Hiszen a saját lakásában elvileg mindenki azt csinál, amit akar. Vagy mégsem?

- Mindenképpen célszerű a rendőrséghez fordulni, ha ilyen esetet észlelünk - szögezi le Jójárt Gábor őrnagy, a Székesfehérvári Rendőrkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának vezetője. A rendőrség mellett egyébként vannak más jelzési lehetőségek is: a körzeti védőnő, a gyermekvédelem, családsegítő központ, esetleg a környezetben működő gyermekorvos, aki talán ismeri is a bántalmazott gyermeket.

- A rendőrség minden esetben kimegy ezekre a bejelentésekre - mondja Jójárt Gábor -, ha bejut a lakásba, felméri a helyzetet, s ha nincs is tettenérés, akkor is elindul a folyamat: esetjelző adatlap készül, amit a járőr továbbítani fog a gyerekvédelem felé. Ha arra van szükség, az azonnali beavatkozás is megtörténhet, azaz a láthatóan bántalmazott gyermeket a rendőr nem hagyja ott a bántalmazó szülővel a lakásban. A verbális agresszió, az üvöltözés, megfélemlítés ugyanúgy veszélyeztetheti a kiskorút.

Kérdés az is, hogy ha az utcán látunk hasonló esetet, jogosan avatkozhatnánk-e be? A szakember szerint a bántalmazást, agressziót mindenképpen meg kell szakítani - persze nem mindenki veti közbe magát szívesen, sokan úgy gondolják, miután nem az ő gyereküket bántalmazzák, az egész nem is az ő dolguk. Sajnos a legtöbb cselekmény láthatatlan marad, e területen igen nagy a látencia - mégis jó lenne, ha aki ilyet lát, nem hunyna szemet...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!