Életmód

2017.03.11. 14:20

Még a templom makettjét is elkészítette újrahasznosított anyagokból

Ráckeresztúr - Ki gondolná, hogy tejesdobozból, műanyag pohárból, használt újságokból, régi telefonkönyvekből csodás tárgyak készíthetők? Amit mások a hulladékgyűjtőbe tesznek, Herkli Istvánné Marosvölgyi Mária újrahasznosítja.

Gajdó Ágnes

A ráckeresztúri asszony nem ismer lehetetlent. Még a pisztácia héja is díszítőelem lehet a papírfonással készült adventi koszorún.

Herkli Istvánné Marika rendkívül sokoldalú, kreatív és nagyon segítőkész ember. Mindig másokra gondol, s önzetlenül segít, ha kell. Örömmel tart kézműves foglalkozásokat a gyerekeknek, tevékenyen részt vesz jótékonysági rendezvényeken. A nyári hittantáborban a főzésben segédkezett, de a palacsintasütés is a kisujjában van. Nagyon szerény, sosem keresi a reflektorfényt. Csöndben, szinte észrevétlenül teszi a jót. A munka számára öröm.

- Már diákkoromban sokat dolgoztam az iskolai szünetekben Százhalombattán, telefonos munkaközvetítőként, majd Budapesten a Keksz- és Ostyagyárban csomagolóként. Később a martonvásári kutatóintézetbe kerültem, onnan a ráckeresztúri termelőszövetkezetbe, ahol a növénytermesztési ágazaton át az állattenyésztésig minden területen tevékenykedtem. Utolsó munkahelyemen, a százhalombattai kerékpár-összeszerelő üzemben raktárosként dolgoztam.

Hogy hogyan kezdődött a kézműves tevékenységek iránti szenvedély?

- Mindig is nagyon szerettem varrni. Lányaimnak évről évre én készítettem a farsangi jelmezt. Később megismertem a papírfonás technikát. Különféle tárgyakat készítek így, de szinte minden anyagot fel tudok használni valamiképp. Legutóbb az unokáimnak készítettem babaházat. Még lift is van benne - meséli.

Marika elkészítette a ráckeresztúri templom és a temetőkápolna makettjét. Ha valaki ránéz ezekre az alkotásokra, nem mondaná meg, hogy sodrott papírból állnak össze a falak és a tetőszerkezet. Használt műanyag doboz, flakon az alapanyaga a papírral bevont vázáknak, kaspóknak. Fehér műanyag pohárból világító hóember, üres tejesdobozból ékszertartó, harisnyából egy cseppnyi parfüm segítségével illatos virág, fonalból kismadár, polip, sőt pulikutya is készült a télen. Remekül bánik a lufival is, a különböző figurák készítését könyvből tanulta meg, kiegészítve a saját ötleteivel.

Azt mondja, az agyagozást szeretné még kipróbálni, hiszen erre még sosem volt módja. Úgy tervezi, hogy még a korongot is maga készíti majd el.

Alkotásait Marika mindig elajándékozza. Rendszeresen ajánl fel a községi könyvtárnak különféle tárgyakat, amiket majd a pályázatokon nyereményként kisorsolhatnak.

Herkliné Marika megannyi tárgya: hattyú alakú kosárkák, szánkó, mozdony, malom, páva, harang, macska - mind, mind papírból. Alkotásait rendszerint elajándékozza
Fotó: Gajdó Ágnes

Néhány éve az idősek napi rendezvényen kézműves kiállítást tekinthettek meg a jelenlévők. A hímzett terítők, gobelinek mellett Marika alkotásai is helyet kaptak: szív és hattyú alakú kosárkák, szánkó, mozdony, malom, páva, harang, macska, csizma, kereszt, üvegtartó. Mind-mind papírból. Ugyancsak papírból készült az a hatalmas darázs is, ami a ráckeresztúri Darázsderék Nyugdíjas Táncegyesület jelképe lett. A sodrott papírral bevont, a település címerével díszített hatalmas váza az polgármesteri hivatal tanácstermébe került, esküvőkön abba kerül a virágcsokor. Az idei egyházközségi jótékonysági farsangon árverésre bocsátották papírfonatokból és selyemből készített rózsacsokrát, amire az önkormányzattól érkezett a legmagasabb licit, huszonötezer forintért kelt el.

Jó tudni, hogy élnek közöttünk olyan emberek, akik nem szavakkal, hanem tettekkel bizonyítják, jót tenni jó, adni öröm. Marika ilyen. Csendes derűje, mosolygós természete erőt adhat valamennyiünknek.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!