Életmód

2017.03.24. 10:48

Minden, amit a szürke hályogról tudni érdemes

Noha a szürke hályog az időskor betegsége ma is, egyre többen kerülnek műtéti helyzetbe korábban. Ennek okáról Tóth Jenőt, a fehérvári kórház szemészetének vezető főorvosát kérdeztük.

S. Töttő Rita

Életkorunkkal a szemlencsében lévő struktúra megváltozik, elszürkül – ezt hívjuk szürke hályognak vagy más néven kataraktának – igyekszik egyszerű magyarázatot adni a betegség kialakulására Tóth Jenő, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház szemészetének vezető főorvosa, aki szerint a szürke hályog műtét azonban nem csak a 70-80 évesek gyakori betegsége, ugyanis a tapasztalat azt mutatja, hogy egyre többen és korábban kerülnek műtétre a középkorú korosztályból is. Ennek oka egyrészt, vélekedik a főorvos, hogy a lakosság közel 10 százaléka cukorbeteg, ami a lencsehomályok – így a szürke hályog – kialakulásában is jelentős szerepet játszik. De – derült ki – életmódbeli, foglalkozásbeli okai is lehetnek a korábban kialakult szürke hályognak. A nagy hő közelében dolgozók, illetve az UV sugárzásnak jelentősen kitett emberek körében is egyre korábban jelentkezik ez a betegség. De van számos más betegség, illetve gyógyszer (szteroidok), amely hajlamosíthatnak rá. Emellett a tompa sérülések, ütések után, illetve gyulladásos betegségekhez is társulhat lencsehomály kialakulása.

Szerencsére ezen a betegségen műtéttel jó eredménnyel, kis megterheléssel lehet segíteni. E mikrosebészeti beavatkozás során szemcsepp-érzéstelenítést használnak, majd egy apró, később nem varrandó szaruhártyaseben keresztül végzik a szakemberek a műtétet. A főorvos elárulta: egy napnál tovább nem kell a betegnek kórházban maradnia. S mivel nem okoz nagy megterhelést, nincs injekció sem, ezért az idős korosztály számára is bizonyos kockázatok nélkül alkalmazható, pláne azoknál, akik egyéb betegség miatt vérhígító szedésére szorulnak.

– Gyorsan gyógyulnak a páciensek, a cél pedig mindig az, hogy minél előbb visszaadják a betegeknek a jó látásélességet. Nyilván ez mindig akkor vagy ahhoz mérten lehetséges, ha nincsenek egyéb kísérőbetegségek a szemfenéken, a látóidegben, az éleslátás központjában, melyek korlátját képezhetik a teljes látóélesség visszanyerésének (például szemfenéki meszesedés, vagy időskori macula degeneratio, emellett cukorbetegség okozta szemfenéki szövődmények, vagy zöld hályog okozta látóidegfő károsodás) – árulta el a főorvos.

Szürke hályog esetén is fontos, hogy a betegek minél előbb tudomást szerezzenek a bajukról, hiszen életminőség szempontjából sem mindegy, ki milyen élesen lát és az sem mindegy, hogy egy vagy két szemmel látunk jól. Hogy miért? A térlátás ugyanis csak a két szem együttműködésével alakulhat ki. Ha az egyik szem látásromlása bekövetkezett – magyarázta Tóth doktor –, akkor nyilvánvaló, hogy szűnik a mélységlátásunk, vagy a háromdimenziós térlátás, amely csak akkor nyerhető vissza, ha sikerül a törőközegek tisztaságát visszanyerni, mellyel a két szem együttműködése biztosítottá válhat.

A műtét előtt elővizsgálatokra van szükség: labor, EKG, évente egy alkalommal mellkasröntgen, belgyógyászati vagy háziorvosi engedély beszerzése után következhet a tervezett műtét.

A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház a szürkehályog-betegek számára indít speciális szakrendelést: áprilistól minden kedden 10 és 14 óra között az ambulancia 438-as szakrendelőjében várják a szürke hályoggal küzdőket a kivizsgálásokra. A kartonozóban kell időpontot kérni erre a szakrendelésre is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!