Életmód

2016.07.24. 14:15

Mindig nyitott volt a problémára

Életének 88. évében, hosszas betegség után elhunyt Lux Elvira klinikai pszichológus, egyetemi adjunktus. A professzor-asszony több generáció szexuális felvilágosításában játszott meghatározó szerepet, nyíltan, nagy plénum előtt is szabadon beszélt a korábban tabunak számító kérdéseiről, ráadásul a dolgokat néven nevezve, életből vett történetekkel illusztrálva.

Osváth Sarolta

Nem vagyok biztos benne, hogy a mai húszéveseknek Lux Elvira neve bármit is jelent, abban viszont igen, hogy ez nagy kár. Mint ahogy az is, hogy manapság nincsenek luxelvirák , akik a mai tizenéves lányoknak segítenének a szexualitás misztériumát megfejteni. Talán abban bízhatunk, hogy a Lux Elvira felvilágosító előadásain felnőtt anyák és nagyanyák generációja már másképp gondolkodik és nagyobb nyíltsággal beszél gyermekeivel erről a témáról.

Lux Elvira abban korban tette fel életét a szexuálpszichológiára, amikor a magyar társadalmat a kommunista ál-prüdéria jellemezte, de már kezdett begyűrűzni a világban már javában zajló szexuális forradalom. Az 1929-ben Ózdon egyszerű családban született lány az elemi iskolát Járdánházán, a középiskolát pedig az Angolkisasszonyoknál végezte, ahol apácanevelést kapott. Orvos szeretett volna lenni, bár a szülei ebben nem támogatták. Kalandos úton jutott el Budapestre, hogy az orvosi egyetemre járhasson. Erről így nyilatkozott egy interjúban:

Egy napon anyám elutazott Pozsonyba, ahol azt idősebb nővérem éppen gyermeket szült, és anyu a határon szökve ment neki segíteni. Ezt a pillanatot ragadtam meg, felszöktem egy teherautón Budapestre, az orvosi egyetemre. A népi kollégiumban kaptam szállást. Mindenki mással ellentétben szörnyűséges helynek tartottam. Nehezen viseltem a kusza körülményeket, a primitívségeket, kirúgtak.

Lux Elvira tanítványaival. Munkásságának utolsó éveiben egyre inkább a termékenység, anyaság témája felé fordult Fotó: Archív

De nem adta fel, életrajza szerint a SOTE jogelődjét, a BOTE-t 1947-1951 között végezte, majd 1964-1969 között ELTE BTK pszichológia szakán is diplomát szerzett.1969-1989 között a SOTE I. számú Nőgyógyászati és Szülészeti Klinikán klinikai pszichológusként dolgozott, innen ment nyugdíjba is. Az alapvetően nőgyógyászi eseteket megoldó klinikán addig nem volt még példa rá, hogy pszichológust alkalmazzanak. Ki kellett találnia, mihez kezdjen. Kitartó munkával lassacskán elfogadtatta orvoskollégáival a pszichológiai gondolkodást, így egyre több beteget küldtek hozzá.

Először azokat, akiket reménytelennek tartottak, aztán olyanokat, akik kezelésével az orvostudomány nem boldogult: túl sokat vagy keveset menstruáló nőket, termékenységre hiába váró párokat, orgazmushiányban szenvedőket. 1970-től kezdett szexuális felvilágosítással kapcsolatos előadásokat tartani, 1972-től már pszichoszomatikát és szexuálpszichológiát tanított a SOTE-n és az ELTE-n. Mindkét témában iskolateremtőnek tartják. Vezetésével alakult meg és működött évtizedekig a Magyar Szexológiai Társaság.

Pedig - bevallása szerint - kezdetben eszébe sem jutott a szex mint szakterület, sőt, azt sem titkolta, hogy nagy szexuális tapasztalatokra sem tett szert élete során, hatvan évig kiegyensúlyozott, monogám házasságban élt. De mindig is nyitott volt a problémára.

Termékeny író is volt, számos szexológiai, szexuálpszichológiai témájú tudományos és népszerű tudományos könyv szerzője, társszerzője.

Első könyvét, a Szexuál-pszichológiát 1981-ben adták ki, amelynek átdolgozott, népszerű kiadása azóta többször is megjelent. Főbb témái: nemi státusz-nemi szerep, partnerválasztás, a szexuális magatartás, frigiditás és impotencia, de a terápia gyakorlata is olvasható a függelékben. Írt könyvet egyebek közt a férfi és női szerepekről, az anyaságról, a pszichoszomatikáról. Népszerűségének titka alighanem az volt, hogy a szakmai szöveget érdekes esetleírásokkal izgalmas írásokká, szinte regényekké tudta formálni. Rendszeresen tartott felvilágosító előadásokat is iskolákban, egyetemeken, rendezvényeken, bárhol megfordult, mindenütt tolongtak a hallgatók...

A legkényesebb szexuális problémákról is - mint a potenciazavar, az orgazmushiány, a rendszertelen vérzés, a vaginizmus, vagy az álterhesség - remek humorral, közvetlen, szókimondó stílusban tudott beszélni. A 60-as évek végétől páciensek ezreinek segített szexuális problémájuk megoldásában.

Lux Elvira munkásságának utolsó két évtizedében egyre inkább a termékenység/anyaság témája felé fordult. Több mint 500 gyermeknek lett tiszteletbeli nagymamája, de igazi nagymamává is vált, lányának három fia született, ők pedig hét dédunokával ajándékozták meg.

Halála előtt három évvel tanítványaival létrehozta a Lux Baba Alapítványt, a gyermekáldás elősegítésére.

2004-ben életművének elismeréseként megkapta a
Batthyány-Strattmann László-díjat.

Halálával egy korszak zárult le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!