Életmód

2017.07.16. 15:55

Mire vagyunk képesek? - A nagy célok kis lépésekkel kezdődnek, az egészséges életmódban is

SZÉKESFEHÉRVÁR - Nem hiszek a címzetes napokban vagy időszakokban, sokkal inkább abban hiszek, hogy az embereknek időről időre át kell tekinteni az életüket, egy kicsit felülről ránézni a történtekre - vélekedik Král Éva székesfehérvári aerobik sportedző.

S. Töttő Rita

Időnként tisztázni kell magunkban, jó úton járunk-e, ez az, amit elterveztünk, így szeretnénk-e valóban élni. A nyári szabadságok ideje egyébként kiváló alkalom erre. Ilyenkor kisöpörhetjük a fejünkből és az életünkből azokat a negatív gondolatokat, embereket, hiedelmeket, amelyek megakadályozhatnak a továbblépésben. A tréner szerint legelsőként a saját magunkról alkotott képet kell helyretennünk: hogy látjuk magunkat, hogyan beszélünk magunkhoz? Másrészt pedig a másokhoz való viszonyunk olyan, mint a magunkhoz való viszonyunk.

Nem tudunk szeretni, ha nem szeretjük magunkat. Nem tudunk lefogyni, ha folyton azt mondjuk a tükörképünknek, hogy kövérek vagyunk. Nem tudunk változni, ha azt hisszük magunkról, hogy képtelenek vagyunk rá. A legszuperebb diéta, a leghasznosabb edzésterv sem fog használni, ha így gondolkodunk.

- A lényeg, hogy lépjünk ki a saját magunk alkotta skatulyából. Mondjuk azt magunknak, "Igen, a múltban nem tudtam lefogyni, igen, a múltban dohányos voltam stb., de most: képes vagyok lefogyni/ kitartó vagyok/ nemdohányzó ember vagyok"s - sorolja Éva, aki hisz az optimizmusban, így azt kéri a hozzá forduló, életmódváltásra készülőktől, hogy beszéljenek pozitívan, használjanak pozitív szavakat az életük minden területén. S egy idő után a problémákból megoldandó feladatok válnak.
- Akard a változást! Nem elég vágyni rá - mondja Éva, aki szerint, ha ez a szemléletváltás megtörtént, utána léphetünk rá a változás útjára.

Egyszerűbben mennek le a kilók, energikusabbak leszünk, könnyebben mennek a feladatok, jobban rá tudjuk venni magunkat olyan dolgokra, amelyek segítenek elérni a célt. Mert egy célnak mindig kell lenni - szögezi le az edző, aki szerint a nagy célokat - például azt, hogy le szeretnénk adni 40 kilót

- bontsuk fel kisebb, könnyebben elérhető és jól áttekinthető célokra, mondjuk 2-3 kilókra. Azok a feladatok fognak sikerülni, amelyekhez az utat előre el tudjuk képzelni és amelyek elérésére képesnek tartjuk magunkat. Ez ad erőt, motivációt a hozzá vezető úton.

Örüljünk az apró sikereknek, teszi hozzá Éva, ahogy azt is: jutalmazzuk meg magunkat valamivel, ami továbblendíthet egy esetleges holtponton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!