Életmód

2016.01.24. 13:47

Mitől alakulhatnak ki a térdpanaszaink és mit tehetünk ellene?

Ezekről kérdeztük Gyarmati Erik ortopéd-traumatológust és sportszakorvost.

Laci Patrícia

Sok ember küzd térdproblémákkal. Gyarmati Erik ortopéd-traumatológus és sportszakorvos megfigyelése szerint a társadalmat leggyakrabban érintő térdpanaszok a kopások:

- Az emberek körülbelül 20-25 százalékát érínti a térdízületek kopása. A nagy ízületeink közül a csípőízület mellett ez a leghajlamosabb a kopásra.

A kollagénterápiával elsősorban a kisebb elváltozásokat tudják kezelni a szakemberek
Fotó: Molnár Artúr


Ennek a gyakori ízületi problémának a hátterében több tényező is áll:

- Régen azt tartották, hogy ez az öregedés velejárója. Ez nem teljesen így van. Vannak öröklött tényezők, amik óhatatlanul befolyásolják a kopásra való hajlamot. Ilyenek például a szöveti szerkezetek, az ízület felépítése vagy a porc erőssége. Belső okok miatt is kialakulhatnak térdproblémák. Ilyen például a reuma, a köszvénybetegség, amely pusztítja a porcfelszínt. Ezek mellett a külső körülmények is sokat hatnak a porc állapotára - mesélte a szakember.

Gyarmati Erik ortopéd-traumatológus és sportszakorvos


Sokat tehetünk azért, hogy a külső körülmények ne rontsák a térdízületeink állapotát:- A testsúly is nagyban hozzájárul, hogy milyen fokú a térdünk terhelése és annak kopása. Például egy hajlításkor vagy egy guggoláskor a térdkalács akár a testsúlyunk huszonötszörösével nyomódik a combcsonthoz, mint amekkora a testsúlyunk, tehát minél kevesebbet mutat a mérleg, annál alacsonyabb a térdkalács terhelése. A problémákat könnyedén meg lehet előzni például porcerősítő készítményekkel és rendszeres testmozgással. Az ízületeink azért vannak, hogy mozgassuk őket, a sok ülés, állómunka és túlzott terhelés nem tesz jót nekik. Még akár kopások vagy duzzanatok esetén is egy terhelés nélküli laza, könnyed mozgás - például szobakerékpározás - nagyon jó hatású tud lenni. Hiszen ilyenkor el kezd áramolni az ízületi folyadék, amiből a porc táplálkozik.

Egyre jellemzőbb, hogy a térdet injekciós kollagénterápiával kezelik Gyarmati Erik elmondása szerint:

- Ez a terápia arról szól, hogy a funkciójukat vesztett sérült szalagokat, illetve a kopás miatt roncsolódó szöveteket regenerálni tudjuk egy szinte mellékhatásmentes bioterápiával. Sokat számít mikor kezdjük el a kezelést, ha még visszafordító stádiumban van a probléma, akkor tartós eredményeket lehet elérni. de ha már komolyabb elváltozások vannak, akkor a kezelésekkel csak halasztani lehet az időt a műtéti megoldásig.

Mikor forduljunk a szakemberhez?

Bárkinél előfordulhat, hogy beduzzad a térdízülete. Ilyenkor nem szabad sokat várni, meg kell nézetni egy orvossal, mert minél tovább duzzadt egy ízület, annál tovább romlik a porc „táplálkozása”. Egy pár nap elteltével ez már a porcfelületet is megviseli, ilyenkor el kezd pusztulni. Ez pedig súlyos kopásokhoz vezethet a későbbiekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!