Életmód

2017.03.02. 17:54

Mozgás "azokon a napokon" is?

Téved, aki azt hiszi, menzesz idején a nő tegyen úgy, mintha „mi se történne”. Az életmód és a mozgás is változtatást kíván ezeken a napokon. Ezekről mesélt Tölgyesi Zsuzsanna fehérvári jógaoktató.

S. Töttő Rita

Újkori jelenségről beszélünk, amikor arról van szó, hogy a nők jógáznak. Mi itt Nyugaton természetesen már úgy szocializálódtunk, hogy ezt többnyire nők végzik – legalábbis ez az, amit a médián keresztül látunk többségében – magyarázza Tölgyesi Zsuzsanna, fehérvári jógaoktató egy  előadás kapcsán, melynek témája az volt, hogyan mozogjanak a hölgyek „azokon a napokon".

–  A  jógát, mint bölcseleti rendszert időszámításunk előtt jóval régebben még csak férfiak gyakorolták – világít rá Zsuzsanna, aki szerint, amikor a jógamesterekhez a 20. század derekán eljutottak női tanítványok, néhányuk figyelembe vette, hogy nekik más gyakorlásra van szükségük a menstruáció alatt. Nevezetesen B.K.S. Iyengar guruji (ejtsd. 'Ájengár gurudzsi) és lánya, Geeta (Gíta) Iyengar volt az, akik különbséget tettek, és kifejlesztettek egy nők számára is végezhető menstruációs szekvenciát. Ahogy teltek az évek, tovább mentek, és figyelembe véve a nők ciklusait, feljegyezték a különböző gyakorlatsorokat – tekintettel a 3 fő periódusra: a termékeny időszakra, várandósságra és a  menopauzára.

Zsuzsanna rávilágított arra is, miért fontos fokozottan foglalkozni a témával manapság: – Az ipari forradalom után a szülések száma drasztikusan lecsökkent, azaz a korábbi 5-6 vagy még több gyermek vállalását felváltotta az 1-3,     így a menstruációk száma egy nő életében szignifikánsan nőtt. A korábbi százhoz képest akár  3-400 menzeszt is megélnek manapság a nők – hangsúlyozza Zsuzsanna, akit jógaoktatóként egyre többen keresik fel olyan jelenségekkel, mint a pre-menstruációs szindróma, hasi görcsök, rendszertelen menstruáció vagy nőgyógyászati problémák, mint például a  ciszták, miómák.

És, a tapasztalat az, hogy  egyre nagyobb az igény, hogy mindezek enyhítésére, esetleg teljes megszüntetésére holisztikus szemlélettel találjanak megoldást. Egyik kiváló eszköz erre a jóga, és annak megfelelő használata – szögezi le az oktató, aki szerint sokan pozitív változást észlelnek, sőt, kutatások alapján vannak bizonyítható eredmények is. A témával foglalkozó    műhelysorozat első állomásán, ahol Zsuzsanna mellett  Ujvári Gyöngyi, a fehérvári Hormonklub vezetője ad tanácsokat szombaton 16 órakor a Kégl György utca 7. szám alatt Székesfehérváron, a jógaoktató arra hívja fel a figyelmet például, hogy aktuálisan milyen gyakorlatok végrehajtása segíti elő a regenerálódást, hiszen a testhelyzetek  – ászanák –  nemcsak fiziológiai úton fejtik ki hatásukat, hanem az ideg-és hormonrendszerre is hatást gyakorolnak. A legegyszerűbb légző-és relaxációs technikák pedig tovább szélesítik az ilyenkor könnyítő és felszabadító gyakorlatok skáláját.

Fotó: Molnár Artúr

Tölgyesi Zsuzsanna, bejárva Dél- Kelet Ázsia és a Közel-Kelet egy részét, azt  tapasztalta, hogy keleten a nőknek intim, de ugyanakkor nyílt kommunikációra és támogatásra van szükségük ezzel a témával kapcsolatban.

– Hiszem, hogy a nők nemcsak ott, de a mi itteni társadalmunkban is elvárják ugyanezt, csak más a kifejezés eszköze. Miként több éve gyakorlok az Iyengar jóga rendszerben, tapasztalom saját bőrömön is annak komplex hatását – mondja a jelenleg a nemzetközi szinten is magas mércével működő Iyengar tanári képzés alatt álló oktató, akinek azonban volt szerencséje külföldön is gyakorolni  és jelenleg is kiváló magyar senior fokozatú tanárok segítik további fejlődését.

Ujvári Gyöngyi, a Hormonklub vezetője a női ciklusról:

Fotó: a szerző

- A női élet sajátos ritmusa, ami az utódnemzés céljából alakult ki.

- A pubertás korban kezdődik és a klimax a periódus végét hozza.

- A havi ciklus szabályozását az agyalapi mirigy hormonok segítségével végzi.

- A szabályos női ciklus 21-35 nap közötti időtartamú lehet.

- Ebből 3-7 nap maga a menstruáció, vagyis  ezek „azok a napok”.

- Az egész ciklus folyamán hormonszabályozás alatt vagyunk.

- Ha rendben mennek a dolgok, kisebb hangulatingadozások és a menstruáció idején némi fizikai gyengeség jelentkezhet.

- Sajnos mai túlszennyezett világunkban a hormonrendszerünket nap mint nap érik külső hatások és a rend sérüléseket szenved.

- A hormonális egyensúlyunk fenntartása mindennapi életminőségünket határozza meg.

- A kedvünk, fittségünk, céltudatunk, alvásminőségünk, csontjaink állapota mind ettől függ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!