Életmód

2014.12.21. 08:40

Élő- vagy műfenyő? Mindkettőnek van előnye

Élő vagy mű? A környezettudatosan gondolkodók számára ugyanis nem mindegy, mit üzennek a karácsonyfával.

S. Töttő Rita

Sem az élő, sem a műfenyőre nem lehet elsőre egyértelműen azt mondani, hogy környezettudatosság szempontjából jobb, mint a másik. Az élő változatért sokmillió egyedet vágnak ki, amely csak akkor nem károsító folyamat, ha helyükbe újakat ültetnek. Ám a szállítása már környezetszennyező, azaz az ökológiai lábnyoma ebből a szempontból rendesen megnő . A műfenyő, egyes tanulmányok szerint csak akkor veheti fel a versenyt az élővel, mármint környezettudatosság szempontjából, ha minimum tíz évig használják. A műanyag fácskák előállítása környezetterhelő, ahogy a szállítása is, hiszen nagyrészt Kínából hozzák őket. S akkor még nem is beszéltünk a kidobott műanyag lebomlási folyamatáról. Az élő fenyő mellett mégis van keresnivalója a műnek, mégpedig azért, mert sokan pazarlásnak és szomorúnak tartják a januári fenyőfatemetők látványát.

Számos okból dönthetünk a műfenyő mellett:

- Bizonyos szempontból környezettudatos, mivel ezt nem dobom el s jó esetben egy életre szól - vallja egy műfenyő párti, aki azért bevallja azt is, hogy inkább praktikus okai vannak választásának: - Nagyon szép, dús, olynara formálom, hogy jól illeszkedjen a lakás paramétereihez. Például volt olyan év, hogy csak a sarokba tudtuk állítani, akkor egyszerűen csak behajtottam a szélét és sarokfenyőt csináltunk belőle. Emellett nem kell faragni, hogy beleférjen a lábazatba, ami panel lakás esetén nem egy hátrány - mondja. S ha már tudatosság, ünnepek idején az sem elhanyagolható szempont, hogy milyen idegállapottal vágunk bele a karácsonyozásba.

Korponai Zita a műfenyőre esküszik, ő nem szereti kidobni a fát. Kisfiai, Fogarasi Bendegúz és Zalán örömmel díszítik ezt is
Fotó: a szerző

Hasonlóan vélekedik Korponai Zita is, aki környezettudatos családi napközijében azért állított műfenyőt, mert így nem kell eldobni az elszáradt, elpusztult karácsonyfát a gyerekek szeme láttára. A fenyőillatot is tudják biztosítani:

- Bizony a fenyőillat nekem is a gyermekkorom karácsonyait idézi, de ez nem lehet kifogás arra, hogy minden évben élő fát vásároljak. Az illatot pár vázába vágott ággal is bevihetjük otthonunkba és már állíthatjuk is a mi gyönyörű karácsonyfánkat. ami igen, pvc, szabályos duzzadt forma hóspray-vel és pár igazi tobozzal spékelve. Amikor a díszek is a helyükön vannak mindenki elégedett a látvánnyal. A mai pazarló világunkban, ahol annyi mindent veszünk és nem használunk, akár jelképe is lehetne a januári karácsonyfa sorsa. Annyi élő ami egyébként már halott fának nem szabadna, hogy ez legyen a sorsa - vélekedik Zita, aki szerint persze sok kreatív alternatíva közé tartozik a karton vagy épp a raklapra festett karácsonyfa is, amire sok szép példa található városunkban is.

Persze az élő fenyőt választóknak sem kell aggódniuk: a fa kivágásakor újat ültetnek, a szállítási terhelés is kisebb, hiszen hazai a fa és nevelésük során rengeteg szén-dioxidot megkötnek a levegőben. Az pedig, hogy el kell dobni, sokak szerint csak az élet körforgásának része.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!