Életmód

2014.07.13. 14:55

Nem szégyen a futás

Milyen a jó futócipő? Mikor érdemes elindulni? Ezekben segít Zimmermann Rita fitneszblogger.

S. Töttő Rita

Napjainkban már egyáltalán nem szégyen a futás, viszont tény, hogy nagyon hasznos. A futás kivétel nélkül minden porcikánkat edzi, mozgatja, formálja. Néhány dologra azonban érdemes ügyelni, mielőtt felhúznánk a nyúlcipőt. Kezdhetjük is egyből ennek a bizonyos cipőnek a kiválasztásával.

- Teljesen mindegy, hogy milyen márkát, formát, színt választunk, a lényeg az, hogy jó méretű, saját lábformánknak megfelelő, igazi futócipőt vásároljunk - javasolja Zimmermann Rita, fehérvári fitneszblogger. A jó futólábbeli sarka kissé magasabb a teremcipőknél, rugalmas, zselével vagy levegővel, esetleg egyéb anyaggal töltött, melynek célja, hogy a becsapódáskor csökkentse az ütközést és ezáltal megkímélje ízületeinket.

Zimmermann Rita tökéletes futószettben rója a köröket a felújított fehérvári Halesz parkban

Az is lényeges, teszi hozzá, hogy a futószokásaiknak megfelelő cipőt válasszunk. Ha terepen szoktunk edzeni, akkor terepcipőre, ha pedig inkább aszfalton, akkor ezekhez a tréningekhez megfelelő lábbelire lesz szükségünk. Érdemes egy picit nagyobb méretet választani az utcai viseletnél, ugyanis a lejtőkön, emelkedőkön a lábfej előre-hátra mozog, s ha nem megfelelő a méret, könnyen elbúcsúzhatunk lábkörmeinktől az állandó nyomódás hatására kapjuk a jobbnál jobb tanácsokat. A fitneszblogger szerint feltétlenül próbáljuk fel vásárlás előtt leendő futótársunkat , járkáljunk, szökkenjünk benne még a boltban. Az öltözet mindig legyen kényelmes. Ez nem azt jelenti, hogy lobogó nadrágban érdemes edzeni, sőt. Nők esetében a cipő mellett kiemelkedően fontos az erős, kifejezetten sportolásra gyártott ruházatot viselni futáskor, hiszen ezek a darabok könnyedén elvezetik az izzadtságot - teszi hozzá Rita.

A tavaszi-nyári időszakban is hasznos, ha viselünk sapkát, így elkerülhetjük a napszúrást, valamint a különböző repülő rovarok hajunkba akadását, nem is szólva a kullancsokról...

Általában elmondható, hogy az edzésre a legideálisabb időpont a délután fél három, három óra, ez az edzésidőpont azonban kevesünknek adatik csak meg.

- Valójában mindegy, mikor futunk, a lényeg csupán az, hogy csináljuk rendszeresen  - lelkesít Rita s hozzáteszi: - Reális célokat tűzzünk magunk elé és igyekezzünk minden nap kilépni a komfortzónánkból. Ha így teszünk, biztosak lehetünk a folyamatos fejlődében.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!