Életmód

2015.07.01. 15:39

A hasmarsok megelőzője a higiénia

A múlt héten és e héten is sokan vitték orvoshoz hasfájós, hányós kicsijüket, a nyári vírusok korát éljük. Mit tegyünk, ha a kánikulában beteg a gyerek?

Kocsis Noémi

Egész családokon söpört végig a hányós vírus az utóbbi napokban, van, aki megúszta egy napos legyöngüléssel, de a gyerekek főleg az ismét támadó kánikulában nagyobb mértékben veszélyeztetettek.

- A fokozottabb higiénia nagyon fontos a megelőzésnél is - tanácsolja az egyik fehérvári körzetben dolgozó Kraft Annamária házi gyermekorvos, akit szintén sokan kerestek meg mostanában a fenti panaszokkal. A megfelelő konyhatechnológia kiemelt szerepet kap, nyers ételt, gyümölcsöt-zöldséget például kizárólag mosva kapjon a gyerkőc, ehhez ragaszkodjunk! Ha már baj van és többször hány, 12 éves kor felett a vény nélkül kapható Daedalonból egy tablettát, 4-12 éves kor között egy felet adjunk! A folyadékpótlás nagyon fontos: hűtőhideg, szénsavmentes ásványvízzel, almalével, szörppel itassuk, kis kortyokban! Folyadékpótlásnak jó a drogériákban kapható Hipp-es ORS 200 oldat is, ami pótolja a hányással távozó ásványi sókat. Ilyenkor kerülje a gyerek a tejtermékeket, a zsíros, fűszeres ételeket! Adjunk neki kis adagokat többször!

A doktornő probiotikumot is javall pácienseinek e problémára. Felhívja ugyanakkor a figyelmet, hogy az erőteljes parlagfűvirágzás július közepétől várható, így az allergiás gyerekeknek már e napokban célszerű megkezdeni a szokásos antiallergén gyógykezelést, hogy szervezetük két hét alatt hozzászokhasson. A sokszori orrfújás, orröblítés, a gyakori hajmosás szintén jó hatású ilyenkor. Rovar- és szúnyogcsípéskor még mindig a jó öreg Fenistil gél válik be leginkább a gyerekeknél de csak helyileg, kis területen alkalmazva, mert a gél fényérzékenységet okozhat. Biztassuk a kicsit, hogy ne vakarózzon, mert a felülfertőződés ótvarosságot eredményezhet! Sérülésekkel pedig érdemes orvoshoz fordulni, a nagyobb bajok megelőzéséért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!