Életmód

2017.05.20. 15:55

Félelem az egészségtelen ételektől, van ilyen?

Az utóbbi években megszaporodtak az evés- és a testképzavarok. A témával kapcsolatban Babusa Bernadett klinikai szakpszichológus tartott előadást.

Laci Patrícia

Amíg a '70-es években a gyerekek 5-6 százaléka volt elhízott, a 2010-es években ez a szám megugrott 25 százalékra. Sőt, az utóbbi években a két "klasszikusnak" számító betegség, az anorexia és a bulimia mellett több új betegség alakult ki. A témával kapcsolatban Babusa Bernadett klinikai szakpszichológus tartott előadást a Barátság mozi Csajos est nevű programsorozatán.

Az új betegségek közül a legfiatalabb az orthorexia nervosa, amely az egészséges vagy egészségesnek hitt ételektől való függést jelenti.

- A mai irányzat arról szól, hogy tisztán kell táplálkozni, de ezt szokták "mindenmentes" étkezésnek is nevezni: az ennivaló legyen organikus és bio. Sokan pedig lassan már démonizálnak egyes ételeket és elkészítési módokat, ilyen például a cukor, a liszt, a glutén, a laktóz, a szója, ezek mellett pedig az olajjal való sütést is kerülik - mondta a szakértő.

Sajnos egyes emberek hajlamosak átesni a ló túloldalára egy komolyabb életmódváltás során, mert például le akarnak fogyni, bár arra törekednek, hogy egészségesek legyenek, mégis az ellentétét érik el azzal, ha az ételek összetevőire már-már görcsösen odafigyelnek. Az orthorexia nervosában szenvedők elsősorban nem az étel mennyiségétől, hanem annak rossz minőségétől, egészségtelenségétől félnek, s koplalnak, ha éppen nem találnak a környezetükben olyan ételt, amely számukra megfelelő. Így a beteg megfoszt magától olyan tápanyagokat, amelyekre a szervezetének szüksége lenne, így alultápláltság és vitamin-hiány alakul ki.

A szakértő az előadásában kifejtette, hogy az információk sokasága az ételekről, amelyek bárki számára elérhetőek, nem feltétlenül igazak, sőt, olykor ellentétes állítások is a napvilágra kerülnek szakértőktől!

Hozzátette, aki egészséges szeretne lenni, s fogyni is akar, annak számára valójában egyszerű a recept: kevesebbet kell enni, s többet kell mozogni!

CSAK A TÖREDÉKÜK JUT EL ORVOSHOZ

Babusa Bernadett előadásában elmondta, hogy 30 ezer ember szenved valamilyen evészavarban Magyarországon, viszont csak a töredékük fordul orvoshoz, annak ellenére, hogy ezen betegségeknek a legnagyobb a halálozási aránya. Az olyan evészavarok, mint például az anorexia és a bulimia hasonló arányban fordulnak elő nálunk, mint a nyugati országokban. Az előbb említett betegségek onnan indulnak, hogy az emberek le szeretnének fogyni, mert kövérnek gondolják magukat. Sajnos a divatipar és a média a túlzott karcsúságot favorizálja még mindig, nem véletlen, hogy a normál testsúlyú tinédzserek 40-60 százaléka túlsúlyosnak gondolja magát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!