Életmód

2015.06.28. 19:24

Ötletek, amikkel a legsnasszabb kerti partit is feldobhatjuk

Íme néhány ötlet, mellyel a legsnasszabb kerti partit is trendivé varázsolhatja a házigazda. A tippeket egy fehérvári mesterszakácsnak köszönhetjük, aki mindamellett, hogy az ízek és a körültekintő elő-készítés híve, az egészséges alapanyagokat is szem előtt tartja.

S. Töttő Rita

A jó kerti parti alapja a jó étel, amelyet együtt készít el a társaság. De még a legegyszerűbb fogásokat is el lehet szúrni, főleg, ha az ember nincs a megfelelő technikai és gasztronómiai tudás birtokában. Fülepi Kálmán fehérvári séf, aki nem rég egy jelentős magyar gasztronómiai versenyen, a Cifray mesterkurzuson 7. helyet ért el, beavat néhány titokba.

– Én nem szeretem a nedves pácokat, amelyek „megmarják” a húst s emiatt elvesztik jellegzetességüket – mondja Kálmán, aki ezért inkább a friss fűszerekkel való pácolást javasolja, ami egészségesebb és finomabb is. – Egy szilikonos sütőpapírt megkenek olíva olajjal, ráteszem a húst, a friss rozmaringot, kakukkfüvet, fokhagymát, s ezt csomagolom be fél-egy napra, amíg aromatizálódik az étel – meséli játszi könnyedséggel, ő hogyan csinálná. Ezután már csak sütni kell: faszénen, grill lapon vagy roston.

Friss rozmaring, bors, egy gyors kéreg a tepsiben, már mehet is a grillre, mutatja Fülepi Kálmán (Fotó: a szerző)

– Aki faszénnel süt, mielőtt ráteszi a húst, jól „fűtsön be” a szerkezetnek, s már csak akkor tegye rá az ételt, ha izzó parazsat lát. – javasolja a mester, aki a „slow food” szerelmeseinek a konfitálást javasolja. Előző nap kezdődik így a parti, az előkészületekkel: – A húst, például egy egész tarját, sózzuk le durva tengeri sóval, amelyet rajta hagyunk két órán át. Ezután lesöpörjük róla, majd lesütjük, azaz adunk neki egy kérget. Ezután hagymával, csillagánizzsal, fahéjjal, egész borssal, fokhagymával, rozmaringgal, kakukkfűvel ízesített kacsazsírban „megabáljuk”, azaz lassan sütjük nyolcvan fokon, úgy 12-14 órán át – foglalja össze pár mondatban egy fél nap történéseit. Ettől a hús vajpuha lesz. – Ezután lehűtjük, leszeleteljük a húst, majd ezt sütjük kérgesre a partin. Kívülről pörzsanyagot kap, belülről pedig roppant szaftos marad. A csirkeszárnyat például nyersen is rá lehet tenni a grillre, de érdemes kipróbálni valami újat: a modern konyha egyik nagy kedvence a „vákuumos főzés”, melyet otthon is kipróbálhatunk – adja az ötletet Fülepi Kálmán.

Egy vákuumzacskóba tegyük a húst és a kedvenc szószunkat. A lezárt zacskót tegyük egy 60 fokos vízfürdőbe, ahol fél órát fő, majd vegyük ki, hagyjuk lehűlni a páclében, amelyet teljesen magáb aszív a csirke. Ezután már csak egy kis kérget kell adni neki a faszénen. A jó kerti parti ezután már nem az ételen múlik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!