Életmód

2014.08.26. 20:05

Óvatosan gyűjtsünk gombát!

Székesfehérvár, Gánt - Egyik olvasónk örömmel újságolta minap, hogy milyen rengeteg gombát szedett. Egy másik olvasó szerint az ekkora mennyiséget inkább büntetni kellene.

Munkatársunktól

A vadon termő gombák magáncélú gyűjtését a 2009. évi XXXVII. törvény az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról, valamint az annak végrehajtásáról szóló 153/2009. (XI. 13.) FVM rendelet szabályozza – tájékoztatott Fődi Attila, a Nébih-nél nyilvántartott gombaszak-ellenőr, a Magyar Mikológiai Társaság és a Székesfehérvári Gombászok Baráti Körének tagja.

Fődi Attila szakellenőr. Fotó: fodiattila.hu

Az erdőtörvény szerint: az erdőgazdálkodó köteles tűrni, ha jogszabály másként nem rendelkezik, az egyéni szükségletet meg nem haladó – az FVM rendelet szerint ez napi két kilógramm fejenként – gomba, vadgyümölcs, gyógynövény állami erdőben való gyűjtését. Fontos tudni, hogy a magáncélú gyűjtésből származó gomba kereskedelmi forgalomba nem hozható!

Más a helyzet, ha a gombász őstermelő és nem saját célra, hanem értékesítési céllal gyűjt vadon termő gombát. Ebben az esetben az erdő tulajdonosának írásbeli hozzájárulásával, mennyiségi korlát nélkül gyűjthető minden olyan faj, mely nem esik védelem alá és a gyűjtését nem szabályozza külön rendelet (például föld alatti gombák), s a gyűjtés jogszerűségét jogszabály nem teszi lehetetlenné.

Az így gyűjtött fajok közül csak az étkezési célra forgalomba kerülő vadon termett gombák gyűjtéséről, feldolgozásáról, forgalomba hozataláról szóló, 107/2011. számú VM rendelet 2. mellékletében felsorolt fajok étkezésre alkalmas termőtestjei hozhatók forgalomba – emelte ki a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!