Életmód

2017.04.22. 06:40

Házasságban is dolgozni kell a kapcsolaton

Vajon mi lehet a jól működő házasság titka? Hol az a pont, ameddig megéri a válságban lévő kapcsolatért küzdeni? Ezeket a kérdéseket feszegette Pap Csilla életvezetési tanácsadó előadásában.

Laci Patrícia

"És boldogan éltek, míg meg nem haltak" - a mesékben számtalan alkalommal hallhattuk vagy éppen olvashattuk az alábbi mondatot, ám a legtöbb történet, legyen szó filmről vagy könyvről, nem tér ki arra, ami a boldogító igen kimondása után következik. Sőt, a romantikus történetek zöme mindig a hódításra hegyezi ki a cselekményt, ám arról nemigen esik szó, hogy miként tud jól együttműködni egy több éve tartós kapcsolatban vagy házasságban élő páros. Nos, a harmonikus frigy kialakításával kapcsolatban néhány fontos tanáccsal szolgált előadásában Pap Csilla életvezetési tanácsadó a Vörösmarty könyvtár Budai úti Tagkönyvtárában.

A szakértő úgy gondolja, minden házasság szövetség, és a kapcsolatot elsősorban a közös célokra, víziókra kell alapozni. Persze, az elengedhetetlen, hogy ezekkel a célokkal mind a két fél azonosulni tudjon, hiszen az egyáltalán nem jó, ha a páros egyik tagja mindig az alárendelt szerepet választja. Általános probléma az is, hogy a házastársak nagy része nem tudja a pénzügyeket tisztázni, mert túl kényesnek találják ezt a témát, pedig a hétköznapokhoz hozzátartozik a közös büdzsé kezelése. Pap Csilla azt tanácsolta, hogy mind a két fél adjon pénzt a közös kasszába.

Pap Csilla úgy látja, addig menthető a válságban lévő kapcsolat, amíg a párok között van még pozitív vagy éppen negatív érzelem Fotó: a szerző

Egy jól működő házasságnál elengedhetetlen, hogy a pár tagjai mindig szenteljenek egymásra némi időt, bár igaz, ezt nem egyszerű manapság megoldani, de például reggel, illetve este legalább negyed-órát érdemes közös beszélgetésre szánni. A szakértő véleménye szerint havonta vagy kéthavonta nem ártana a párnak a gyerkőcök nélkül együtt tölteni egy egész hétvégét. Fontos az is, hogy legyen a házaspár tagjainak egy olyan hobbija, amit mind a ketten szeretnek, így szabadidejükben együtt tudják azt űzni.

A válságban lévő kapcsolatokról Pap Csilla azt mondta: addig menthető meg egy házasság, ameddig pozitív vagy éppen negatív érzelmek vannak a felek között. Az életvezetési tanácsadó úgy gondolja, ha már született egy közös gyermek is, akkor érdemes legalább egy kísérletet tenni a kapcsolat megjavítására. A szakértő azt is megemlítette, hogy mostanság sok gyermeket visznek pszichológushoz, pedig a legtöbb esetben a probléma forrását nem a gyerkőcben kell keresni, hanem a szülőkben. Ha az anya és az apa lelki világa ki-egyensúlyozott, emellett harmonikus kapcsolatban élnek egymással, akkor a gyerek lelke is rendben van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!