Életmód

2015.10.30. 10:53

Pegán, az új diéta őrület

Pegán, azaz paleo és vegán együtt: új diéta őrület vagy élhető egészséges táplálkozás? Íme az útmutató a fehérvári fitneszbloggertől azoknak, akik „élhető” életmódváltásba kezdenének.

S. Töttő Rita

Újfajta táplálkozási irányzat kezd begyűrűzni a diétázó köztudatba, a pegán táplálkozás, amely nem más, mint a népszerű paleo és a szintén elterjedt vegán táplálkozás keresztezése. Zimmermann Rita, székesfehérvári fitneszblogger is belecsapott a (pegán) lecsóba, melynek elárulja hátterét és feltételezett előnyeit:

- A kőkori táplálkozás nem javasolja a gabonák, a tejtermékek, valamint hüvelyesek, például a szója és a földimogyoró fogyasztását. A vegán étrend pedig, ahogy azt a neve is tükrözi, kifejezetten növényi táplálékok fogyasztását engedélyezi csak, vagyis a vegetarianizmus egyik legszigorúbb irányzata – kezdi Rita, aki tudja, hogy azonnal felmerül akkor a kérdés: lehet-e egy húsimádó paleo diétát egy húst megvonó vegánnal keresztezni? A válasz pedig: igen. És a végeredmény – teszi hozzá a fitneszblogger -, egy élhető, valóban egészséges táplálkozási forma, amely a tejcukor-, tejfehérje-, valamint glutén-érzékenységben szenvedők számára is segítséget nyújt és kiváló támpont azoknak is, akik pusztán csak szeretnének egészségesebben táplálkozni.

A zöldség alapvető fontosságú, növényi zsiradékokkal (fotó: S. Töttő Rita)

- A pegán trend sarkalatos pontja, hogy a táplálék 75 százalékát növényi eredetű alapanyagok adják, míg a maradék 25 százalék lesz csupán az állati eredetű étel. Ez azért remek, mert nem kell aggódnunk a szükséges fehérjefogyasztásunk miatt, ugyanakkor a szénhidrátokat sem kell megvonnunk magunktól, melyek szintén nélkülözhetetlenek az egészségmegőrzés szempontjából – magyarázza Rita, aki m ár hetek óta tartja a diétát.

Zimmermann Zita (fotó: S. Töttő Rita)

De nézzük meg közelebbről, mely ételek fogyasztását javasolja és mellőzi az étrend. Fogyaszthatók a gyümölcsök és zöldségek, hiszen a pegán táplálkozás alapelvei szerint az elfogyasztott ételek háromnegyedét zöldségek és gyümölcsök fedezik. Ehet a diétázó húsokat is. Ám a paleolit táplálkozás elveire támaszkodva az elfogyasztott hús lehetőség szerint bio gazdaságokból származó baromfi, marha, sertés, illetve halhús legyen, kiegészítve tojással.

Zimmermann Rita a pegán táplálkozás másik sarkalatos pontjára is felhívja a figyelmet: e szerint az elfogyasztott kalóriák negyede származzon állati eredetű fehérjéből. - A pegán diéta, csak úgy, mint a paleo, nem tiltja a zsírok fogyasztását, csupán a minőséget tartja nagyon lényegesnek. A pegán diéta azonban – szemben a paleóval – inkább a növényi eredetű zsírok fogyasztását ajánlja, úgy mint az olíva olaj, a kókuszzsír, az avokádó és olajos magvak, leszámítva a földimogyorót.

A pegán táplálkozás nem tiltja teljes mértékben a gabonák fogyasztását, azonban a gluténmentes táplálkozást részesíti előnyben. Van olyan terület is, amelyben kompromisszumot kellett kötni: - A vegán táplálkozás alapvetően mentes minden állati eredetű ételtől, így a magas fehérjetartalmú zöldségek jelentik az egyetlen fehérjeforrást. Fehérjében gazdag növények pedig alapvetően a „pillangósok”, melyeket a paleolit táplálkozás kifejezetten nem javasol, sőt, tilt. A pegán diéta kompromisszumot ajánl. Leginkább a lencse fogyasztását javasolja, azonban a szárazbab, a borsó, a földimogyoró ugyancsak mellőzendő étrendünkből – világít rá Rita. Ebben a diétában is vannak kifejezetten kerülendő étkek, ilyenek a tejtermékek. - A pegán diéta sem tartalmaz tehéntejet és ebből készült termékeket, de a kecsketej alkalomszerű fogyasztását nem tiltja. Ám éppen ezért elengedhetetlen a kalcium pótlás egyéb forrásból, amelyre jó alternatíva a mák. Emellett a szója fogyasztása sem javasolt, mert azon túl, hogy pillangós növény, tehát auto-immunitásra hajlamosíthat, sok esetben genetikailag módosított  élelmiszer.

A tojás is megengedett kiegészítő (fotó: S. Töttő Rita)

De, mint minden egészséget támogató étrendben, a pegán táplálkozásban sem javasolt a cukor fogyasztása, azonban alkalmanként megengedett nagyon kis mennyiségben. – Ajánlott helyette a természetes édesítők használata, úgy, mint nyírfacukor, eritrit, stevia, kókuszcukor csak úgy, mint a paleo étrendben – ajánl alternatívát a fitneszblogger, aki szerint a pegán étrend egy átlagember által remekül követhető, egészségtámogató, arany középút.

- Abban az esetben azonban, ha a célunk a fogyás, a 25 százalékos fehérje fogyasztás nagy valószínűséggel nem lesz elegendő, hiszen ez a tápanyag az izomépítés, izomzat megtartás elengedhetetlen építőköve. Éppen ezért akinek az izomtömeg növelése, illetve a fogyás a célja, hasznos lehet a pegán által javasolt fehérjemennyiség növelése – tanácsolja Zimmermann Rita, aki épp egy harminc napos életmódváltás kellős közepén áll, melynek végén újra beszámol a tapasztalatairól.

Minden diéta – vagy nevezzük inkább táplálkozási irányzatnak – megkezdése előtt azonban feltétlenül konzultáljuk orvosunkkal, dietetikusunkkal, hogy számunkra megfelelő-e a választott táplálkozási irányvonal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!