Életmód

2015.02.26. 16:35

Pétanque: Ezt minden korosztály játszhatja kicsitől, nagyig

Fehérvár - A játékosok saját szórakozásra, vagy versenyszerűen játszhatják a petanque-ot. A szabályok minden esetben azonosak.

Káldor András

A pétanque valójában több ezer éves golyós játék. Az egyiptomiak óta játszották Nagy Sándor katonái, és a görög katonák, akik Gallia meghódításával Franciaországban olyannyira meghonosították, hogy némely uralkodó királyi rendelettel tiltotta meg a játékot. A játék a tilalom ellenére fennmaradt, az első versenyt 1910-ben rendezték meg Franciaországban, Ciotat-ban. A sportág egy francia kifejezésből kapta a nevét. A pieds tanqués (röviden: pétanque, kiejtése: petank) annyit jelent, hogy „mozdulatlan lábak".

Ez már a versenyszabályra utal, ugyanis a golyót a dobás során úgy kell eldobni, hogy egyik lábat sem szabad a földről a levegőbe emelni az eldobott golyó becsapódásáig. Különleges felszerelés a játékhoz nem kell, személyenként mindössze három fémgolyó szükséges. Kijelölt pálya sem kell hozzá, a szórakozáshoz elegendő egy sík földes, homokos, murvás, terület az udvaron. A verseny-sportnak természetesen szigorú előírásai vannak a golyók méretére, tömegére, a versenytér kialakítására, a játék szabályaira vonatkozóan.

Ebben a sportban nem a nyers erő dominál. Ide ügyesség, pontosság, jó taktikai érzék, jó koncentrációs készség és kötélidegek kellenek. A versenyszerű petanque-ot csak kimért pályán szabad játszani, nemzetközi és országos bajnokság esetén 15 méter hosszú és 4 méter széles. A golyó fémből készül, súlya hetven deka, a könnyebb megkülönböztetés érdekében rovátkák vannak belevésve. Játszható egyéniben, két, és háromfős csapatokban. Összesen 12 golyó játszhat, valamint a tizenharmadik golyó, az öcsi, amely jóval kisebb és műanyagból, fából van. A cél a saját golyót minél közelebb juttatni az Öcsihez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!