Életmód

2017.02.04. 15:10

Sav a bőrnek - a tavaszi megújulás alapkelléke, amit már Kleopátra is alkalmazott

Nem véletlenül mondják Kleopátra egyiptomi királynőre a modern kozmetika hívei, hogy „valamit nagyon tudott”. Szamártejes fürdője a savas kezelések előfutára volt – de vajon mi köze a hámlasztó hatású savaknak a tejhez?

S. Töttő Rita

A bőrünknek épp úgy szüksége van megújulásra, mint a természetnek. Az arcbőrön folyamatosan újjáéledő szarusejtek elvékonyodnak, elhalnak, majd leválnak  a felszínről, hogy helyet adjanak a friss, új sejteknek. Ezt a folyamatot erősítik fel a kozmetikai savak, illetve azok hám-oldó hatása. A sav szó hallatán azonban ma már nem kell valamiféle erőteljes maró hatású szerre gondolni: az alfa-, illetve a béta-hidroxisavakat (AHA és BHA) tartalmazó hámoldók ma már otthoni és kozmetikai használatra is alkalmasak, szépen gondozzák, újítják meg a problémás bőrtípusokat, úgy mint a rozáceát, pigmentfoltokat, pattanásos, dehidratált, fakó bőröket. Kleopátra nem tudta, de a szamártejben található tejsav is egyfajta alfa-hidroxisav, amely üdévé varázsolja a bőrt.      Ezekről a savakról kérdeztük Stáczer Ágnes székesfehérvári kozmetikust:

Stáczer Ágnes is alkalmazza a savak jótékony hatását
Fotó: Molnár Artúr

–  Többféle alfa-hidroxisav van a természetben: a legegyszerűbb a glikolsav, amely megtalálható például a cukornádban. Az almasav az almában és körtében, a tejsav az aludtejben, a citromsav a citrusfélékben, a borkősav a borban és a szőlőben – sorolja a kozmetikus, akitől azt is megtudjuk, hogy létezik e savak másik csoportja, a béta-hidroxisav is. Ilyen például a szalicilsav, amellyel például szeboreás bőröket szoktak kezelni,

E savak hatékonysága abban rejlik, árulta el a szakember, hogy egészen a szaruréteg legaljáig hatolnak el. Ebben a leghatékonyabb egyébként a glikolsav, amely egyes kutatások szerint serkenti a kollagén és az elasztin képződést is. Feloldja a szarusejtek közötti kötőanyagot, így a szarusejtek könnyen leválnak a bőrfelszínről. A kozmetikus azonban felhívja a figyelmet, ahhoz azonban, hogy egy savas kezelés jól sikerüljön, a kozmetikai gyakorlatban mindig be kell tartani az egymást követő  lépéseket az alapos arctisztítástól az enzimes pílingen és zsírtalanításon keresztül a savas kezelést követő közömbösítő , majd nyugtató, kiegyenlítő szer használatáig. Az otthoni termékek esetében is érdemes betartani a lépéseket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!