Életmód

2017.04.02. 10:55

Sok a cukor, az allergén a gyümölcsjoghurtban, főleg a gyerekekében

Nem sok gyümölcsöt, viszont annál több cukrot és allergént tartalmaznak a "gyümölcsjoghurtok" a magyar piacon. A gyerekeké pedig, mint kiderült egy tesztből, még cukrosabb is, mint az átlag.

S. Töttő Rita

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 41 gyümölcsös és gyümölcs ízű joghurtot vizsgált termékcímkén olvasható információk alapján. Kiemelt figyelmet fordítottak a gyerekeknek szóló termékekre. Vizsgálták a joghurtok cukortartalmát, gyümölcstartalmát, származási helyét, valamint azt, hogy tartalmaznak-e színezéket, aromát vagy potenciálisan allergizáló hatású karragént, guargumit vagy kármint.

Az első három helyezettben közös, hogy mindegyik több gyümölcsöt tartalmaz, mint cukrot, viszont az első kivételével mindegyik tartalmaz aromát és színezéket is. A lista végén 9 termék végzett, mivel 10 pontot sem értek el:

Közös bennük, hogy a legtöbbnek 5 százalék alatt volt a gyümölcstartalma, több cukor volt bennük, mint gyümölcs, tartalmaztak aromát, színezéket, néhány kivétellel potenciálisan allergizáló összetevőt is. Két népszerű és ismert termék pedig egyáltalán nem tartalmaz gyümölcsöt. Habár a nevükben is csak "eperízű" elnevezés szerepel, ami megfelel a Magyar Élelmiszerkönyvben szereplő előírásnak, de megtévesztő lehet a fogyasztó számára, hiszen a kiszerelése és a boltban való elhelyezése alapján nehezen különböztethető meg a gyümölcstartalmú joghurtoktól.

A gyerekeknek szánt joghurtok édesebbek, mint a felnőtteké
Fotó: shutterstock

Összesen 4 esetben a csomagolás alapján úgy ítélhető meg, hogy a gyártók kifejezetten a gyerekeket célozzák meg az adott termékkel. Mindegyik gyerektermékre jellemző, hogy alacsony a gyümölcstartalmuk (ha egyáltalán van bennük), több bennük a cukor mint a gyümölcs, van bennük aroma, és többnyire színezék is. Érdekesség, hogy az egyik gyártó nem gyerekeknek szánt két másik terméke több gyümölcsöt tartalmazott, illetve a gyümölcs és cukor arányát nézve nem sokkal, de mégis jobban szerepelt. mint a kifejezetten gyerekeknek szóló termékeik.

A termékek közel felében volt valamilyen potenciálisan allergizáló hatású összetevő: két termékben karragén, háromban guargumi és 11 termékben kármint használtak színezékként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!