Életmód

2016.01.29. 15:11

Sokan meghalnak ebben a betegségben - íme a Fejér megyei lista, akik a kis településeken is tudnak segíteni

Hamarosan Fejér megyében is kiküldi az ÁNTSZ azt a közel ezer meghívót, amely méhnyakszűrésre invitálja a hölgyeket. A felhívást arra a tizenöt megyei településre küldik ki, ahol védőnői szűrés működik.

S. Töttő Rita

Pásztor László, a megyei szervezet egészségfejlesztési osztályvezetője félelmetes adatokkal szolgált a méhnyakrák kapcsán: az új esetek száma Fejér megyében 80-100 közötti, a halálozások száma pedig 18-20 évente (ez 2011-2014 közötti adat). Országosan: 1200-1300 nő betegszik meg  és 350-380 hal meg méhnyakrákban.

– Ez nem azt jelenti, hogy még abban az évben meg is hal a betegek negyede – ötöde! Van, aki igen, de van, aki 15-20 év után, a  kiújult rákban – tette hozzá az osztályvezető. De nem ez a legfontosabb, hanem az, hangsúlyozza a szakember, hogy  van védőoltás, amit        bármilyen korban (gyakorlatilag 50-60 éves korig) és bármilyen nemnek (fiúknak is!) érdemes lehet beadatni.

Pásztor László, a megyei szervezet egészségfejlesztési osztályvezetője Fotó: a szerző

A szakemberek szerint egyébként is el kell menni a méhnyakszűrésre, nőgyógyászhoz legalább 3 évente, mert a korai stádium negyedórás műtéttel gyógyítható.

– A kettő együtt nagyon erős garanciát nyújt, az új esetek számát is lecsökkenti, a halálozást pedig országos szinten 10 alá tudná vinni – nyilatkozta a hírlapnak Pásztor László, aki szerint a védőnői szűrés számos előnnyel szolgál a kis településen élőknek: a hölgyek így akkor is el tudják végeztetni az egyébként fájdalommentes és ingyenes vizsgálatot, ha csak munka után érnek rá. Így még szabadnapot sem kell kivenniük emiatt. Az osztályvezető emellett hangsúlyozta: senkinek nem kell megvárnia a meghívó érkezését, a szolgáltatás bármikor igénybe vehető!

Egyre több hazai kistelepülésen válik helyben elérhetővé a méhnyakszűrés: ha időben felfedezik a méhnyakrákot, gyógyítható Fotó: Illusztráció

Fejér megyei településeken méhnyakszűréssel foglalkozó védőnők:

Aba: Csapó Éva

Bakonycsernye: Stern Éva

Baracs: Horváthné Farkas Mónika

Baracska: Rehus Éva

Daruszentmiklós: Nagy Veronika

Felcsút: Makai Kinga

Iszkaszentgyörgy: Gál Diána

Lepsény: Szente Marianna

Mezőszentgyörgy: Molnár Jánosné

Nagyvenyim: Horváth István Jánosné

Szabadegyháza: Nochta Tamásné

Szár: Pappné Turány Margit

Tordas: Nagyné Schubert Réka

Vál: Kárpáti Hajnalka Mária

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!