Életmód

2017.04.12. 14:35

Kreatív, divatos, környezettudatos - öko divatbemutató az Árpád szakgimnáziumban

Székesfehérvár - A mi a divat? kérdésre az Árpád szakgimnázium öko divatbemutatóján felvonuló fiatalok ismét a környezettudatosság jegyében adtak választ.

Bokros Judit

Kazettaszalagok leomló zuhataga, papírvirágok, fóliák szoknyaként, szűk felsőként, derék körül tekergőző nejlon virágdísz, zöldséges zsák uszály – ilyesmiket láthatott a 4. „Vedd fel a szemetet!” öko divatbemutató közönsége a Székesfehérvári SzC Árpád Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumában kedden.

Az ország iskolái között meghirdetett versenyre jelentkező általános és középiskolás diákok szó szerint veszik a felhívást, és bizony beöltöznek az újrahasznosított anyagokból tervezett, megvalósított öltözékükbe. Vagy, megkérnek valakit arra, hogy viselje a ruhát a bemutató erejéig Ez is a cél, vagyis a környezettudatosság jegyében megmutatni, milyen ötletes darabok készülhetnek abból, amit egyébként szemétnek hívunk, és általában a kukába dobunk.

Diós Fanni és katalóguspapírból csavargatott látványos ruhája

Az idei pályázatra 75 ruhát neveztek, ezeket a bemutató zsűrije értékelte. A közönség sok izgalmas kreációt láthatott, az első hallhatóbb taps annál a ruhánál hangzott föl, amelyiken viselője egyszercsak fölkapcsolta az égőket. Mint megtudtuk, a tervező és a modell egyaránt Bikki Ágnes, a házigazda Árpád iskola 11/C-s tanulója.

Kép nélkül talán nehéz elképzelni, de Ági egy menyasszonyi ruhát valósított meg, amelynek teteje takarófólia, ez alatt csavarodott a lepedővászon alapruhán az a led égősor, aminek fényeit egy kis kapcsolóval irányította. Az akkumulátor pedig, amiről az égősor működik, egy helyes kis táskában rejtőzött, amely egy biztosíték doboz aljából készült

Első látásra egyszerű, mégis figyelemfelkeltő ruhát sikerült összehozni, amelynek tervezését, megvalósítását is Ági csinálta, kis segítséggel. Megtudtuk tőle, hogy öltözéke egy hónapig készült, szabadidejében, lyukas órákban foglalkozott a kivitelezéssel. Nagyon szeret különben ilyen elfoglaltsággal bíbelődni, ezért vett részt már harmadszor a versenyen. Mindig vannak új ötletei, hiszen nagyon izgatja az újrafelhasználás. Maga a bemutató, a felvonulás pedig külön élmény – tette hozzá az ifjú hölgy.

A Móri Radnóti Miklós Általános Iskola 7/A-s diákjának, Diós Fanninak a ruhája is nagy feltűnést keltett. A szintén alkalmi jellegű öltözék nagy abroncsára és a fűző utánzatú felsőre csavart papírtekercsek kerültek. A leányzó osztálytársával, Pisch Tamarával csinálta a ruhát, amelynek modelljét az interneten látták.

Technika tanáruk bátorította őket az ötlet megvalósításában, így végül, kizárólag egy kozmetikai katalógus lapjaiból elkészült a mű, abroncs és póló alapon, ragasztással. A lányok először versenyeztek az Árpádban és nagyon élvezték a bemutatkozást. Fanni ugyan nehezen tudott menni a kissé merev öltözékben, de ez egyáltalán nem szegte kedvét.

A divat és a környezettudatosság kéz a kézben járt az Árpád versenyén, így talán jobban sikerül felhívni a figyelmet arra: a „szemét” is lehet érték.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!