Életmód

2014.09.25. 14:55

Teremben is hokizhat

Székesfehérvár - A Nyitott Tornatermek programjának szerves részét képezi a Munkácsy Mihály Általános Iskola tornatermében heti két alkalommal megrendezésre kerülő floorball foglalkozás.

Hétfőn, és szerdán 17 és 19 óra között várják azokat, akik meg szeretnék ismerni a sportágat. A floorball csupán nálunk tűnik kuriózumnak, ugyanis a televíziók sportcsatornáin időről-időre világ, és Európa bajnoki küzdelmeket láthatunk. A jégkoronghoz hasonló labdajáték, amelyet két csapat játszik, amelyek öt mezőnyjátékosból és egy kapusból állnak. Történetéről csupán annyit adalékul, hogy két nemzet is a saját találmányának tartja, a hatvanas évek végén az Egyesült Államokban már játszották a floorhockey nevű játékot (hasonló ütőkkel a mostaniakhoz). Svédországban is kitaláltak egy nagyon hasonló játékot az amerikaihoz, amit innebandynak neveztek el, Czitrom András személyében magyar is volt a kigondolók között. Céljuk az volt, hogy a hoki agresszivitásától tartózkodók számára, egy legalább ugyanolyan élvezetes, ám sokkal tisztább játékot hozzanak létre, ami tornateremben játszható. A floorball név a Nemzetközi Floorball Szövetség megalakulásától 1986-tól használatos.

Székesfehérváron a Munkácsi Mihály Általános Iskolában lehet kipróbálni a sportágat. Fotó: A szerző

A mezőnyjátékosok, a hokiütőhöz hasonló, könnyű szerkezetű karbon szálas ütőkkel rendelkeznek. A játékot egy műanyagból készült, kemény, lyukacsos labdával játsszák. A pályákat általában kézilabda pályán állítják föl, alapvonalán, pedig végig ötven centiméter magasan palánk áll. Székesfehérváron a Vörösmarty Általános Iskola csapata évek óta sikereket ér el a diákolimpiákon, 2012-ben a IV. korcsoportban, pedig az 1. helyet szerezte meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!