Életmód

2016.12.02. 12:52

Természetes küzdés a nátha ellen

Van az úgy, hogy nehéz kikeveredni a náthából, amelyre egyébként csak tüneti kezeléseket javasolnak a szakemberek. A természet patikája is tartogat azonban olyan megoldásokat, amelyek enyhíthetnek a szenvedéseken. Íme pár ötlet, ami segíthet.

S. Töttő Rita

Általában mindig a megelőzésre helyezzük a hangsúlyt, amikor az egészséges életmódról beszélünk. Pedig valljuk be, időnként mindenki belekirándul egy csúnya megfázásba, amelynek nem csak a helytelen életmód lehet az oka, de az év végi túlhajszoltság és stressz miatt legyengült immunrendszer is. A természet igyekszik ilyenkor is segítségünkre lenni. Az erdők, mezők patikája gazdag tünetenyhítő, vírus- és baktériumölő hatóanyagokban. Manapság egyre elterjedtebbek például az illóolajokat tartalmazó kenőcsök, párologtatók, borogatások, amelyeket akár magunk is elkészíthetünk otthon. Az eukaliptusz, menta, fenyőtű, törpefenyő és a kámfor hatóanyagai nagyban elősegítik a légzés könnyítését. Ezeket az illóolajokat csepegtethetjük az ágyneműre, párologtatóba, de melegtörölközős borogatás formájában is alkalmazhatjuk a beteg mellkasán.

Az orrdugulás az egyik legkellemetlenebb tünete a náthának, amelyre a természet a levendulát, ciprust és kertizsályát találta ki. Ezeket is illóolaj formájában hasznosítsuk, készítsünk belőle egy kis vazelin vagy sheavaj segítségével orrkenőcsöt és azt kenjük az orr alá éjszakára. Ezt már fél éves kortól alkalmazhatjuk gyerekek esetében is.

Nagy megkönnyebbülést hozhat a jól ismert inhalálás is, amely forró tea formájában enyhíti a nátha tüneteit. Homlok- és orrmelléküreg gyulladás, köhögés és hörghurut esetén is ajánlják, mégpedig kamillával. Köhögés esetén adhatunk hozzá zsályát, kakukkfüvet, izlandi zuzmót, édesgyökeret, lándzsás útifüvet is. Az egyik legjobb kombináció köhögéscsillapításra a mályva-fehérmályva gyökér-martilapuvirág 1:1 arányban és dupla adag lándzsás útifű. Én magam az inhaláláshoz szoktam tengeri sót is adni, az is jót tesz a tüdőnek.

A fülgyulladás a gyerekek számára ilyenkor kínkeserves napokat, heteket jelenthet. A fájdalmakat a természetes gyógymódok hívei sokféle módszerrel igyekeznek enyhíteni: van például, aki orbáncfű olajat csepegtet a fülbe, más svédcseppet javasol. A gyulladást belülről is lehet kezelni, mégpedig gyógyfürdők, kasvirágcseppek formájában.

Persze ne feledjük el, hogy  egyetlen esetben sem maradhat el az orvosi vizsgálat és kezelés, de kiegészítő terápiaként érdemes a természet gyógyszertárából válogatnunk. Egyrészt gyorsíthatjuk vele a gyógyulási folyamatokat, másrészt pedig jól is eshetnek ezek a kellemes, jó illatú kezelések!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!