Életmód

2016.11.13. 12:35

Várandósság - kevesebb teherrel

A várandósság olyan állapot, melyet a kismamák sokféleképpen élhetnek meg. Vannak, akik az ezzel járó testi és pszichikai tüneteket nem érzik tehernek, ám vannak, akiket jobban megvisel fizikailag ez az egyébként gyönyörű időszak. Osvald-Hiller Anna gyógymasszőr szerint az apró segítségek sokat jelenthetnek.

S. Töttő Rita

A kis pocaklakó fejlődése némi súlynövekedéssel és olyan élettani változásokkal jár, melyek terhet rónak az egész női testre. Elkezd fájni a láb, a derék, a hát, nehéz a pocak. A láb vizesedhet, a has nehezedik, feszül és számos egyéb olyan, akár meglepetésszerű tényező is jelentkezhet, amelyekre korábban még csak nem is gondolt a kismama. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ezek állapotunk természetes velejárói és szenvednünk kell tőlük, holott ma már léteznek olyan természetes módszerek, amelyekkel jelentősen csökkenthetők azok a panaszok, melyek a várandósság időszakát is megnehezítik. Az illóolajok között például akad pár, amelyik ártalmatlan, ezért használható. Ilyen például a citromfű, az ylang-ylang vagy a levendula.

Bizonyos gyógynövényekből készült teák a stresszoldásban segíthetnek: a kamilla, a levendula és a hársfa is ilyen.

A mozgásformák közül a kismamajóga a legártalmatlanabb, érdemes kipróbálni, ha valaki erőt érez hozzá. A terhességi hányinger sokak számára nehezíti meg a babavárás pillanatait. Nem sok minden segíthet ezen, de van, akinek a fehérjedús étel fogyasztása lefekvés előtt segíthet, hogy reggel a vércukorszint ne essen le hirtelen. Mások szerint a gyömbér szagolgatása vagy éppen a gyömbérgyökeres főzet is csökkentheti az émelygést. Egyszer csak a gyomorégés is megjelenik a várandóság ideje alatt, amely szintén kellemetlen tünetekkel jár. Aki természetes módon szeretne megszabadulni tőle, fogyasszon többször keveset, néha egy kis tejet, joghurtot, akár egy kis mézzel elkeverve. A fizikai nehézségekben sokat segíthet egy olyan eszköz is, amire kevesen gondolnak ma még, pedig úgy funkcionál, akár egy második izomzat az egyre nehezedő pocak körül.

A bőrre tehető tapasz, melyet a 70-es évek közepén fejlesztett ki egy japán orvos, és mára a mozgásszervi problémák kezelésének egyik leghatékonyabb kiegészítő módszerévé vált, a kismamapocakon is jó szolgálatot tehet. Sokan szeretik, ugyanis minden hatóanyagtól mentes, és vidám színekben pompázik.

- A várandósok egyébként is gyakran kötik fel a pocakot, hogy ne húzzon annyira, ne legyen olyan nehéz. Nem tudnak rendesen alvás közben megfordulni, nehezen mozognak már - sorolja a kellemetlenségeket Osvald-Hiller Anna székesfehérvári gyógymasszőr, aki szerint azonban ez a kötés elcsúszhat, átlátszik a ruhán, nem kényelmes, nyáron meleg. - Ragasztás után azonban ez a tapasz mindig ott marad, emeli, tartja a hasat, együtt mozog a viselőjével, és nem korlátozza a megszokott életvitelében. Kényelmes, nem látható a ruha alatt, könnyebb mozgást biztosít, s megelőzhetők a megfelelő tartás miatt a terhességi csíkok, melyek tartósan meg szoktak maradni a szülés után is, és esztétikai problémát okoznak. A pocaktartó ragasztás is szinte azonnali megkönnyebbülést hoz a mamának.

Tehát van számos lehetőség, hogy a várandósság ne terhesség legyen, hanem egy valóban áldott állapot. Nem kell a fájdalmakat hordozni, lehet ezeket csökkenteni, megszüntetni már a várandósság alatt, valamint szülés közben is. Így felhőtlenül tudunk visszaemlékezni a babaváró hónapokra.

Címkék#terhesség

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!