Életmód

2015.04.26. 06:54

Vedd fel a nyúlcipőt és fuss!

Több mint ezer futó indult vasárnap reggel a CEP Fehérvár Félmaraton utcai futóversenyen, ami a Bregyó Sportközpontból indul, útvonala pedig áthalad Fehérvár történelmi belvárosán.

Lovász Lilla

A sok-sok futó láttán ki ne érezne kedvet magában, hogy ő maga is nekiinduljon? Szinte bárkinek érdemes belevágni. De hogyan?

– Amire nagyon figyelni kell, az a légzés. Fontos, hogy a bevitt levegő mennyisége összhangba kerüljön a terhelési szinttel – mondja Szipola Antal, a Vitál Club SE elnöke, a Fehérvár Félmaraton egyik szervezője. – Lassú tempónál jó módszer, ha három-négy lépés alatt szívjuk be, majd ugyanennyi ideig fújjuk ki a levegőt. Gyorsabb tempónál a két lépés be, két lépés ki a megfelelő. A lényeg, hogy a ritmus egyenletes, a légzés intenzív legyen, hogy kellő mennyiségű levegővel lássuk el szervezetünket. Érdemes rövidebb távokon „gyakorolni” a légzést, és mindig csak akkor növelni a kilométerszámot, ha kifulladás nélkül végigcsináltuk az edzést:

Kezdetben ne a kilométereket számoljuk, hanem az időt.

– Az első héten mindennap egy perc futást, két perc sétát ismétlünk tízszer, majd a következő hetekben növeljük a futások időtartamát, a sétákét csökkentjük.

Bár a futás nem a cicomás, drága felszerelések sportja, nem árt gondoskodni az ütéscsillapításról.

– Olyan lábbelire van szükség, ami megóv a sérülésektől – mondja a szakember – A boka megfelelő tartása az egyik fő szempont. A jó futócipők könnyűek, talpuk karbongumiból készül, ami megfelelő tapadást, jó kopásállóságot is biztosít.

A sérülések elkerüléséhez remek a kompressziós zokni.

– Egy ilyen zokni a lábszárat állandó külső nyomás alatt tartja, az alsó végtag vénáit nem hagyja kitágulni, így javul a vénás visszaáramlás. A szoros tartás védi az ízületeket, a szalagokat, kisebb az esélyük a sérüléseknek – teszi hozzá Szipola, aki arra figyelmeztet: a jó felszerelés nem helyettesítheti a bemelegítést és a levezető nyújtásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!