2014.12.21. 08:43
Veszélyes étel a tányéron
A karácsony az örömök, ám néha a veszélyek forrása is. Vigyázzunk az allergénekkel!
Itt van a karácsony, a szeretet ünnepe, a nagy a dínomdánom ideje. A töltött káposzta tejföllel, a jellegzetes illatú magyaros halászlé, az omlós mákos, diós bejgli, a hozzávaló vörös, illetve zamatos fehér borral, nemcsak „ínycsiklandozó látvány”, hanem komoly allergiás tényező is. Sokan nem tudják, hogy a savanyú káposzta is okozhat allergiás reakciót. Nem beszélve a fölséges halászlében levő halról, illetve a paprikáról. A diós és és mákos bejgli is okozhat allergiás problémákat. A vörösborban a tanninok dominálnak, a fehér borban a szerves savak.
Az élelmiszerekben a feldolgozás során, biológiailag aktív anyagok úgynevezett „biogén aminok” keletkeznek.
Ezek nagy mennyiségben a szervezetbe jutva, ugyanolyan tüneteket okozhatnak, mintha allergiás reakció eredményeképpen szabadult volna fel a hisztamin – mondja Szoboszlai Istvánné analitikus, az allergológiai laboratórium vezetője.
Az ilyen esetek kezelésének leghatásosabb módja, ha a kiváltó anyagot kiiktatjuk az étrendből.