Életmód

2015.07.02. 19:04

Vidám fogyás kötéllel

Gyermekkorunk kedvenc játéka, az ugrálókötél most a gyarapodó zsírpárnák elleni harc legjobb fegyvere lehet.

Káldor András

Négy dolog, amelyre ügyelni kell az ugrókötelezésnél:

Megfelelő legyen az ugrókötél hosszúsága: Ha ugyanis a kötél túl rövid, vagy túl hosszú, a vele való gyakorlatozás nem optimális mozgást, hanem korrigáló mozgást végzünk, és nem érjük el a kívánt hatást. Ha a kötél túl hosszúnak bizonyul, akkor a kezünkre tekerhetjük a lelógó hosszúságot, vagy egyszerűen megcsomózhatjuk a fogantyú alatt annyiszor, ahányszor az optimális hossz eléréséhez szükséges. Ha a kötél esetleg túl rövid, keressünk egy hosszabbat. Csuklóból kell lendíteni: Sokan nem a csuklójukat használják, ha az ugrókötéllel ugrálnak, hanem egész alkarjuk részt vesz a mozgásban. Ez nem optimális. Mielőtt ugrókötelezni kezdenénk, végezzünk csuklókörzéseket mindkét irányban, így helyes lesz a lendítés. Fontos a megfelelő alátámasztás: Ha lehet, ne ugráljon senki mezítláb! A megfelelő aerodinamikus sportcipő és a bokaerősítő lehetővé teszi a kíméletes rugózást, de ha egy megfelelő párnázottságú step-zsámolyon is tud balesetveszély nélkül ugrókötelezni nem akad el a zsámoly sarkában a kötél akkor ez is jó lehet. Kellően figyelni kell arra, hogy jó legyen a talaj: Lehetőleg ne ugráljanak a betonon! Füvön, vagy egy balesetmentes, nem akadós szőnyegen sokkal élvezetesebb. A természetben figyelni kell az ágakra, bokrokra, akadályokra, illetve arra, hogy magas fűben nem lehet ugrókötelezni. Tilos azonban ugrókötelezni, ha valaki szív és érrendszeri megbetegedésben szenved, vagy csontritkulása van, esetleg a csontrendszere nem egészséges, ha túlsúlya meghaladja az test tömegindex szerinti középértéket.

Jobb, ha szép időben inkább a szabadban, kertben, vagy sportolásra alkalmas parkokban, közterületeken ugróköteleznek A jobb oxigénfelvétel érdekében odahaza is nyitott ablaknál el lehet végezni a gyakorlatokat. Nem árt azonban figyelni a megfelelő folyadékbevitelre, főleg a nyári időszakban.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!