Életmód

2017.03.10. 13:22

Vitamintúladagolás? Komoly következményei is lehetnek

Tél végén általában a vitaminhiány kerül elsősorban szóba, ám e „túl egészségtudatos” világban a vitamintúladagolás sem ismeretlen fogalom. Valóban előfordulhat, hogy valamiből túl sokat szedünk. És annak következményei vannak.

S. Töttő Rita

Vitaminokra mindig szükségünk van, ezt leszögezhetjük, árulja el kérdésünkre Gulyás Mónika, székesfehérvári dietetikus, aki szerint azonban a túl egészségtudatos életforma velejárója lehet a nagy mennyiségben, szakmailag ellenőrizetlen formában szedett vitamin miatti túladagolás. A szakember azonban hangsúlyozza: ez a jelenség azonban inkább  a zsíroldékony vitaminokra vonatkozik, a vízoldékonyak ugyanis a vizelettel együtt távoznak a szervezetből. Ilyen például a C-vitamin, amelyről sokszor mondtak már sok mindent: egyesek szerint a nagydózisú C-vitamin rákellenes hatású, mások szerint viszont egyáltalán nem az. Sőt, nagy mennyiségben akár hasfájást is okozhat, ellenben a szervezet úgyis csak annyit hasznosít a bevitt mennyiségből, amennyire szüksége van, a többi pedig kiürül.

Az E-vitamin azonban már zsírban oldódó vitamin, s   általánosságban a bőr, haj, köröm egészségéért, szépségéért felel, s emellett   fontos antioxidáns is. Ám ha túladagoljuk, kisebb mértékben fejfájást okozhat, elhúzódó túladagolása azonban szívproblémákhoz is vezethet.

Az A-vitaminnal is óvatosan kell bánni, ugyanis képes felhalmozódni  a szervezetben, a hajra, bőrre lehet kedvezőtlen hatással, fejfájás, csontkinövés lehet a vége.

A D-vitamin túladagolás sem lehetetlen, ám rendkívül ritka betegség, ugyanis a túl sok bevitelen túl a szervezet különböző folyamataiban történő elváltozásoknak is együtt kell állniuk ahhoz, hogy megtörténhessen. Ám olyankor izomgyengeség, fáradtság, fejfájás alakulhat ki.

A mértéktartás és önismeret  tehát a vitaminok bevitelekor is nagyon ajánlott, amelyek inkább csak kiegészítők legyenek az egészséges és tápanyagdús táplálkozás mellett!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!