Enying

2014.11.23. 13:38

Virágcsokrok a 100 esztendős Mária néninek

A százéves Mária nénit meghitt ünnepségen köszöntötték szombaton az Egyesített Szociális Intézmény főutcai épületében.

V. Varga József

Sürgölődött mindenki, oklevelet hozott Viplak Tibor polgármester, virágot Buza Krisztina alpolgármester, daloltak a református iskola diákjai, szavaltak a gondozónők. Köszöntőt mondott Vargáné Kránicz Erzsébet intézményvezető, Knapich Annamária, mentálhigiénés munkatárs a szereplő hölgyeket terelgette. Torta került az asztalra, a csillagszóró fénye a szemekben tükröződött.

Orell Istvánné Látrányi Mária 1914. november 19-én látta meg a napvilágot Ságváron. Hét fiútestvére mind fiatalabb volt nála, legidősebb testvérként és egyedüli leányként hamar bele kellett tanulnia a háztartás mindennapi teendőibe. Már kilencévesen rendszeresen főzött és sütött a családnak, megkönnyítve édesanyja életét. Később a közeli ádándi uradalomba járt dolgozni napszámosként. Tizenkilenc évesen ment férjhez, majd urával – így említi – Siófokra költöztek. Itt született egyetlen lánygyermekük, Marika; a háború alatt a csecsemővel együtt kellett menekülniük és bujkálniuk.

Sok munkával és lemondással telt élete, de úgy érzi, mindenhol szerették dolgos, szerény természete miatt. A Balaton fővárosában konyhásként dolgozott a bíróságon, s nyugdíjba vonulását követően még tíz évig tevékenykedett hivatalsegédként. Férje halála után egy társasházba költözött, hogy magányát enyhítse. Családja, lánya, két unokája és dédunokája mindig számíthatott a mamára. Mária néni a múlt év januárjában költözött az enyingi idősek otthonába, ahol nagy szeretettel fogadták.

Csendesen telnek napjai, beszélgetnek, zenét hallgatnak, tévézik, imádkozik. Úgy mondja: mindannyiunkért...

Címkék#Enying

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!