Ercsi

2017.01.23. 19:50

A közmunka haszna - Tisztítják a környezetet és olcsón fűtenek vele

Ercsi - Részben faaprítékkal fűtik az iskolai kazánt, amely a sportcsarnokot és az uszodát is meleggel látja el.

Tribolt Lajos

Ercsiben az önkormányzat tulajdonában lévő, nonprofit kft., a Dunakavics tölti be a városgazdálkodási szerepet. Munkájuk meglehetősen szerteágazó. Nemcsak arra kell figyelniük, hogy a nem a közútkezelő felügyelete alá tartozó utcák járhatóak legyenek, hanem egy sor másik ügyre is. Ilyen például az iskola, a sportcsarnok és az uszoda fűtése is.

Orbán Balázs, a kft. ügyvezetője elmondta, hogy a volt cukorgyár területén egy épületet használhatnak, cserébe a gyárterület karbantartásáért. A rendelkezésükre álló épületben működtetik a faaprító készüléküket, ahol a gyár és város területéről összegyűjtött ágakat, fatörzseket apríthatják fel.

Fával etetik az önkormányzati tulajdonú aprító készüléket, majd napokig szárítják a terméket
Fotó: Molnár Artúr

A fent említett intézmények fűtéséhez 127 kilowatt gázenergiát és 432 kilowatt faaprítékot használnak fel. Ehhez napi 1,5 tonna aprítékot kell szállítaniuk. A közmunkások által legyártott fűtőanyag jelentősen hozzájárul az intézmények költségeinek csökkentéséhez. A felaprított fa napokig szárad a csarnokban és csak utána szállítanak ki napi 1,5 tonnát a kazánhoz.

A nyersanyag a város árokpartjairól és a cukorgyárból származik. Így a külső környezet tisztítása és az energiatakarékosság céljai összepasszolnak. A munkákat Finna Lóránt és Barkóczi István irányítják, mivel ők felelnek a közmunkások előírás szerinti foglalkoztatásáért.

A városban jelenleg 72 közmunkás dolgozik - tudtuk meg Orbán Balázs ügyvezetőtől. Emberek vannak beosztva intézményekhez is, így az utcán csak 38-an vannak. Ők részt vesznek a járdák tisztításában is, míg az utakra a kft. szerződést kötött egy magánvállalkozóval.

Az önkormányzati cég biztosítja a szóró anyagokat, a magánvállalkozás pedig elvégzi az utak jég- és hómentesítését.

Eddig a hó nem okozott nagy gondot, a jég is csak néhány napig. A városon átvezető főutakat továbbra is az állami közúti cég kezeli.

A közmunkások rendelkezésre állnak, így ha valahol a város által kezelt utakon szükség lenne rájuk, akkor bármikor bevethetőek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!