Ercsi

2017.05.25. 16:21

Adományok az elhagyottaknak – Kárpátaljai árváknak gyűjt a református egyházközség

Átkelt a kárpátaljai árváknak az első adományrakomány a minap. A nyolcgyermekes református lelkésznő kezdte a gyűjtést, édesanyákkal közösen.

Zsohár Melinda

Kétségbeesett, halk segélykérés érkezett a legnagyobb közösségi portálon a kárpátaljai (Ukrajna) Nagydobronyi Református Gyermekotthon beosztott lelkészétől, Katona Viktóriától április elején. A beregszászi és a nagyszőlősi kórházak gyermekosztályain sok újszülöttet otthagytak szüleik, mert még a rendkívüli nehézséggel küzdő egészségügyi intézményekben is jobb helyen tudták, mint otthonukban. A szegénység lecsapott ismét Ukrajnára, az orosz-ukrán háborúság következtében az a kis javulás, ami a szovjet idők után reményt adott, szinte egyik napról a másikra olvadt el. S mint ilyenkor lenni szokott, a legkiszolgáltatottabbak szenvedik meg a pénzromlást, a gazdasági összeomlást.

Darvas-Tanácsné Novák Eszter az adományok egy részével

Ercsiben szolgál Darvas-Tanács Erik lelkész és felesége, Novák Eszter, aki szintén teológiát végzett lelkész, nyolcgyermekes édesanya – most várják kilencedik gyermeküket. A tiszteletes asszony elolvasta Katona Viktória kérését, s a legnagyobb közösségi portálon gyűjtést szervezett 170 édesanya közreműködésével a kárpátaljai árváknak. Ma 600-an vannak a portálon, s mindenhonnan érkeznek az adományok az ercsi parókiára. Pelenka, bébiétel, lázmérő, lázcsillapító, babajátékok, takaró, párnácska, kisruha, vitaminok gyűlnek, s érkeznek dobozokban, viszik személyesen. Az első szállítmányt a Magyar Református Szeretetszolgálat autója vitte el május 23-án.

Időközben az ungvári kórház gyermekosztálya, egy beregszászi bentlakásos óvoda és a szolyvai gyermekotthon árvái is bekerültek az adományozandó körbe. Darvas-Tanácsné Novák Eszter nem szívesen beszél a kinti viszonyokról, a szegény emberek szemérmesek Kárpátalján, de az igazság elhallgathatatlan. Sok csecsemő és kisgyerek alultáplált, pelenkák híján szaggatott lepedőszélekkel bugyolálják az elhagyott árvákat a nővérek, akik az orvosokkal együtt sziszifuszi küzdelmet vívnak. A gyűjtés is e címen fut: Elfelejtettek. Eszter tiszteletes asszonyt számosan megkeresték Magyarországon, hogy boldogan fogadnának örökbe onnan kisgyerekeket, de jogilag ez egyelőre nem lehetséges.

A kisbusz indul Kárpátaljára- Darvas-Tanácsné Novák Eszter tiszteletes asszony és Iszlai Gergely, a református szeretetszolgálat adománykoordinátora az ercsi református templom előtt Fotó: Darvas-Tanács Erik

Bekapcsolódott a gyűjtésbe a tiszaújlaki (Kárpátalja) lelkész, Sipos József, s az USA-ban Asztalos Emese lelkésznő, s itthon több református egyházközség. Kárpátaljai önkéntesek az elosztásban és a fokozatos célba juttatásban segítenek, érkeznek az adományok Erdélyből, Felvidékről, Lengyelországból, Hollandiából, s felekezeten kívüliek, civilek is adakoznak. Az említett amerikaiak öt nővér egyévi fizetését állják a felsorolt kórházakban, hogy legyen idő egy kis simogatásra is a gondozás mellett a nehéz munkában. Kárpátalján mintegy 1500 elhagyott gyermeket tartanak számon – ők többnyire magyar szülőktől származnak, Ukrajnában 150 ezret, s megesik, hogy a még szegényebb donyecki térségből is idehoznak kórházakban hagyott gyermekeket.

Jótékonysági koncert lesz Ercsiben június 7-én, 19 órától az ercsi református templomban a Kaláka együttes két tagjával, Gryllus Dániellel és Becze Gáborral, Smidéliusz Gábor és Huszák Zsolt közreműködésével. Jézus tíz példázata hangzik el zenével, versben, a bevétel szintén az „elfelejtetteknek„ megy. Pénzben egymillió forint gyűlt össze, a tárgyi adományok 5-6 milliót tesznek ki, az emberek jók, mondja Eszter tiszteletes asszony. A további adományokat az Ercsi Református Missziói Egyházközség parókiájára, a többi megadott címre várják, illetve a felajánlandó pénzt az Ercsi és Vidéke Takarékszövetkezet 57700012-10161481-es számlaszámra utalhatják, megjelölvén a célt, az ercsi egyházközséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!