Ercsi

2016.06.06. 16:10

Megoldatlan probléma az ercsi laktanya ügye

Ercsi - A városba beékelődött 21 hektárnyi elzárt terület, az egykori laktanyák helyszíne megoldatlan probléma.

Tribolt Lajos

A kilencvenes években a magyar katonaság magára hagyta az ercsi laktanyát. A 6-os út két oldalán fekvő laktanyarészeket egy gyalogos felüljáró kötötte össze. Ez a műtárgy hamarosan az enyészeté lett, de az épületekkel semmi nem történt. Az objektumokat őrzik, de ennek ellenére az épületek állaga egyre romlik.

A vörös folt nagyjából a laktanyák területe, amelyet most is őriznek és lezárva tartanak

A két laktanya rész 14-7 hektár területen fekszik, mégpedig a város közepén, családi házakkal körbeépítve. Teljesen normális, ha az önkormányzat azt szeretné, hogy az elzárt területek is integrálódjanak a településbe. Ez azonban nem egyszerű ügy. Ha a település most hirtelen az egész területet megkapná, akkor egyrészt nem tudna vele mit kezdeni, az őrzés pedig kifizethetetlen összegbe kerülne. Ráadásul vannak területek, amelyeknél el kell végezni a talaj kármentesítését, ami jelentős összeget igényel. Tessely Zoltán Etyek, Szent László- és Váli-völgy területfejlesztésért felelős miniszterelnöki biztos kezdeményezésére pénteken a fővárosban tartottak egy egyeztetést, ahol Győri Máté polgármesteren kívül ott volt Firicz László a HM Védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkára, Nyíregyházi Erika a HM Vagyonfelügyeleti főosztályvezetője, valamint az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt képviselője.

Arra jutottak, hogy első lépésként a minisztérium felméri a kármentesítési szükség nagyságrendjét és annak függvényében folytatják a tárgyalásokat.

A város a már visszakapott tisztiklub felújításának első ütemével már végzett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!