Ercsi

2016.06.29. 19:03

Megújul az ercsi kápolna

Ercsi – Megkezdődött az Eötvös-kápolna és obeliszk, valamint környezetük felújítása. A munkákkal szeptemberre végeznek.

Tribolt Lajos

Bejárást tartottak az Eötvös József sírhelyéül szolgáló kápolnánál és a mellette álló obeliszknél. L. Simon László, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára a helyszínen elmondta, hogy évtizedes kínlódás után sikerült elérni a felújítás megkezdését. Az 1848-as, majd a kiegyezés utáni magyar kormányban miniszterként dolgozó Eötvös nevéhez olyan törvények fűződnek, mint az oktatási törvény és a nemzetiségi törvény, amely akkor Európában a legmodernebb volt. Az obeliszk közadakozásból épült 1879-ben, a nemzet hálája jeleként.

Az államtitkár azt is elmondta, hogy a beruházással szeptember 3-ára végeznek, mivel akkor van a neves politikus, író születésnapja.A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke, Dorkota Lajos, a Fidesz választókerületi elnöke elmondta, hogy a kápolna és a város kapcsolatát javítandó a Mol-hoz fordultak, hogy segítsen az odavezető út meg-építésében. Így a városlakók és a turisták is egyszerűbben érik el a helyszínt. Tessely Zoltán Etyek, valamint a Szent László- és Váli-völgy területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztosa arról szólt, hogy a térség kerékpár-út hálózatát úgy fejlesztenék, hogy elérje Ercsit. Sárváry István, a Forster Központ elnöke elmondta, két hete kezdték a munkálatokat. A kápolnán kívül az obeliszk és a Mária-kegyhely is megújul. A hely kamerarendszert is kap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!