Ercsi

2017.01.23. 19:50

Pihen a komp, kikötötték - A jégzajlás miatt veszélyes az átkelés

Ercsi - A város és a Csepel-szigeti Szigetújfalú között január hetedike óta szünetel a kompforgalom.

Tribolt Lajos

A Dunán 10-15 centiméter vastagságú jégtáblák úsznak lefelé, nem egyszer viszonylag gyorsan. Éppen ezért az Ercsi-Szigetújfalú közötti kompot az üzemeltető január 7-én leállította.

A cég vezetője, Kővári Ferenc lapunknak elmondta, hogy ők a biztonságot helyezik előtérbe, ezért áll a komp a szigetújfalui oldalon egy kőgát védelmében.

A szigetújfalui oldalon pihenő komp előtt vonulnak a jégtáblák
Fotó: Molnár Artúr

A dolgozók 24 órás szolgálatot telejesítenek a fedélzeten, mert időnként járatniuk kell a motort, és a kompot is meg kell mozgatni, hogy ne fagyjon be.

A Pest Megyei Kormányhivatal, mint országos hatókörrel rendelkező szervezet először január 10-14. között rendelt el hajózási tilalmat Gönyű és a déli határ között, majd most szombaton, január 21-én ismét életbe léptette a tilalmat. Ez a hivatalos célú járműveken kívül minden vízieszköz forgalmát kizárta. Így nem csak a hajók, de a kompok sem közlekedhetnek - mármint, ha akarnának.

Kővári Ferenc elmondta, hogy utoljára 1960-ban volt ilyen hosszú forgalmat akadályozó helyzet. Az elmúlt tíz esztendőben 3-5 nap volt csupán, amikor a jégzajlás miatt le kellett állni a kompforgalommmal. A mostani nagyon hosszú, és ez jelentős anyagi kiesést jelent a cégnek. De rosszul járnak azok is - tanárok, vállalkozók -, akik rendszeresen a kompot veszik igénybe az átkeléshez, hiszen most nagyot kell kerülniük. Vagy az M0-son, vagy a dunaújvárosi hídon tudnak átmenni, ami 50-80 kilométer kerülőt is jelenthet.

A cégvezető szerint januárban már nagy valószínűséggel nem indul el a komp, így maradnak az egyéb megoldások. A hajósok pedig arra vigyáznak, hogy a forgalomkiesés miatti kár ne tetőződjön.

Pihen a komp...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!