Etyek

2016.04.05. 09:02

''Elképesztően beütött ez a történet!'' - fiatalok, akik nem csak álmodoznak

Etyek – Elszakíthatatlan barátságok, betonerős alap jött létre nyolc éve, amikor ifjú borászok egyesületbe tömörültek. Most új vezetőjük van, aki etyeki szőlőtőkék között álmodja a jövőt.

S. Töttő Rita

Emlékszem egy nagyon fiatal, csendes, középiskola elején lévő fiúra, akivel egy etyeki boros rendezvényen, a szőlőtőkék tövében beszélgettem a jövőről. Már akkor sem volt kétség, hogy merre tart Hernyák Tamás, akit sorsa, szíve, genetikája is a borász szakmára predesztinált. Tudásvágya, az ifjúságra jellemző bátor tervei azóta is töretlenül viszik őt előre, olyannyira, hogy nem rég ő lett a kortársaival  nyolc éve létrehozott Junibor Egyesület elnöke.

Szakmának, fogyasztónak egyaránt érdemes komolyan venni ezt a fiatal borászokból álló fórumot, ugyanis ténykedésük a magyar bor jövőjének záloga is egyben. Nyolc éve még csak huszonhatan voltak, ma már harmincnégy tagjuk van.

Hernyák Tamás munkában - az etyeki szőlőtőkék között nőtt fel, mindig ide tér vissza
Fotók: Kovács Zsófia

– Akkor ült először egy asztalhoz 5-10 fiatal borász, hogy létrehozzanak egy fórumot, ahol megismerhetik egymást, s elindulhat egy olyan tapasztalat- és információcsere, amire addig nem volt példa  a fiatal borászok körében – emlékezik vissza a kezdetekre Tamás. Nem mellesleg az egyesület létrehozásának ötletét egy elrettentő példa is ösztönözte: – Egy rendezvényen Jásdi István borász mutatta be egymásnak Konyári Danit és Figula Misit, akik már akkor is a harmincas éveik elején járó, fiatal, meghatározó szakemberek voltak. S noha a Balaton két partján tevékenykedtek, nem ismerték egymást. Elég szégyenletes dolog volt ez... Ekkor már  hátulról bökdöstek az idősek, hogy csináljunk valamit.

Fiatalok közti kommunikációt, közvetlen párbeszédet akartak indítani a velük egykorúakkal, megkönnyítve ezzel az információszerzést. – Elképesztő módon beütött ez a történet – jellemzi sikertörténetüket Tamás. – Magyarországon nagyon feljövőben volt akkor a borkultúra. Egyetemeken szerveztünk kóstolókat, ami jól működött, s közben olyan dolog jött létre, amivel mi sem számoltunk: barátok lettünk. Körbejártuk egymás borvidékét, pincéjét, olyanfajta közösség alakult ki, ami már fiatalként összetartó, nyitott közeget eredményezett. Ez az alap elképesztő nagy dolog lesz majd a jövő magyar borászatának! Most harmincnégyen vagyunk, rivalizálásmentes, őszinte közösségben tudunk beszélgetni egymással. Minden egyes összejövetelünkön látszik a mai napig, hogy rettenetesen szomjazunk a tudásra.

Nagy mérföldkő volt az életükben annak a mini borbárnak a létrehozása, ahol kizárólag a juniborászok  borait kínálják, s ma már nem csak Budapesten, de Debrecenben és Győrben is. –Az egyetlen borbár, ami Michelin ajánlást kapott – teszi hozzá Tamás, ahogy azt is: az egyesület legújabban a nyugaton már működő, nálunk még gyerekcipőben járó vegyszermentes, biológiai gazdálkodás iránt érdeklődik, ezért is hozták létre múlt héten  a   biofórumot.

A kezdetektől tavalyig Árvay Angelika tokaji borász volt az egyesület elnöke, ám ő szülési szabadságra ment. A tagok ezért  Hernyák Tamásnak szavaztak bizalmat, ami nagy dolog Tamás életében. De siet hozzátenni: –   Ez mindenképp csapatmunka, nem egyedül kell helyt állnom – mondja. Az ötfős elnökség, amelynek tagja a villányi  Gere Andrea,  az egri Ifj. Gál Tibor, a kunsági Frittmann Péter és alelnökként továbbra is Árvay Angelika, nagyban segítik a munkáját. –  Rengeteg meghívásunk van, a lehetőségeink azonban határosak. Az arányokat ezért inkább szakmai irányba igyekezzük eltolni, azaz szeretnénk a jövőben is   olyan szemináriumokat rendezni, amelyeken tanulhatunk és akár olyanokat is,  ahol a szakma nagy öregjei és ifjoncai is találkozhatnak.

A tervek végtelenek, a lehetőségeik pedig egyre nagyobbak: jövő évtől például már a Szent István Egyetem borászati tanszékén indítanak egy olyan tárgyat, amelyen juniborászok adnak majd elő. Ez a lehetőség újabb mérföldkőnek ígérkezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!