Etyek

2016.03.31. 14:56

Etyekről, Budapestről és a Balatonról is könnyebben megközelíthető lesz a Velencei-tó

„Célunk, hogy amint Etyekre, a Velencei-tó mellé is kijárjanak a budapestiek az ottani turisztikai lehetőségek, mint a fürdőzés, a wellness miatt, vagy csak egy pohár bor mellé, akár egy-egy estére is” - mondta el Tessely Zoltán, a térség országgyűlési képviselője. Új kinevezéséről, a kerékpáros turizmusról és a partfalról is kérdeztük.

Takács Erzsébet

- Az elmúlt év végén az Etyek, valamint a Szent László- és Váli-völgy területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztossá nevezték ki. Milyen feladatokat lát el ennek keretein belül?

- Az egyik Etyeken valósul meg, és a jelentős turisztikai vonzerővel bíró, jelenleg piknikeknek helyet adó gasztrosétány, az Újhegy megújítását jelenti 1,1 milliárd forintos forrásból. Ennek keretében a közüzemek föld alá kerülnek, és teljes közművesítés valósul meg, mert például nincs kiépített csatornahálózat és a gáz is csak a terület feléig jut el. Kialakítunk továbbá egy látogatóközpontot, amely a többi jelentős borászatot is érinti, hiszen az Öreghegyen, a Kecskegödörben és a Körpincénél is borászkodnak. Reményeink szerint ezeken a területeken is kiépülhet a tájhoz illő közvilágítás. Másrészt a Bicske-Tarján kerékpárút létrehozásával bíztak meg, amelyre majd 1,2 milliárd forint fordítható. A szakasz egy nagyobb koncepció része, hiszen ez az Almásfüzitő és Ercsi között épülő, a Duna menti kerékpárút Budapestet elkerülő szakaszának része lehet. A két feladat össze is kapcsolódik, hiszen a kerékpárutat egy oldalággal Etyekkel is összekötjük. A kinevezésemben szerepel a Szent László- és a Váli-völgy vidéke. Ezen folyószakaszok árvízmentesítése zajlik majd a közeljövőben, hiszen egyes szakaszokon idén áradtak e folyók.

A Bicske környéki halastavakban található hárommillió köbméternyi víz nem csak jó kikapcsolódási lehetőséget, de egyben veszélyt is jelent. A Váli-víznek pedig mindig is voltak vizenyős részei, amit orvosolni kell, és lehet, de az árvízmentesítéssel együtt a patak mellett futó utak is épülnek, amelyek a kerékpárosoknak vagy akár a lovas turizmus szerelmesei számára nyújthatnak turisztikai vonzerőt.

- Kihatnak ezek a fejlesztések a Velencei-tó környékére is?

- Az Etyeknél futó kerékpárutakat szeretnénk a Velencei-tóig eljuttatni. Igen valószínű az, hogy a Budapest és a Balaton között tervezett kerékpárút is a tó érintésével halad majd, amibe bekötést kap Etyek. Vica versa könnyen elérhetővé válnak egymástól ezek a turisztikai célpontok.

- Milyen hasonlóság van a két terület között?

- Borászati szempontból a Velencei-tó környéke is az Etyek-Budai borvidék része. Nagyszerű bortermelő vállalkozások találhatók egyébként ma már a Velencei-tó környékén is. Célunk, hogy amint Etyekre, úgy a Velencei-tó mellé is kijárjanak a budapestiek az ottani turisztikai

lehetőségek, mint a fürdőzés, a wellness miatt, vagy csak egy pohár bor mellé, akár egy-egy estére is. A Velencei-tó partjánál is hasonló célokat tűztünk ki, mint Etyeken, amit ma már Budapest

szőlőskertjeként emlegetnek. Az az egyértelmű cél, hogy az idelátogatók egy hetet, tíz napot tartalmas programokkal tölthessenek el a vidéken.

- Milyen további fejlesztéseket terveznek a kerékpáros turizmus területén?

- A Velencei-tavat jelenleg körbeölelő kerékpárút terve mellett egy dupla körgyűrű is létre jöhet, elképzeléseink szerint Kápolnásnyék, Pázmánd és Nadap érintésével egy kisebb gyűrűt is létrehozunk a Velencei-tó északi felén.

- A tó környékének országgyűlési képviselőjeként milyen további fejlesztéseket tervez a területen?

- Ahogy a Váli-víz mederszabályozása, úgy a Velencei-tó partfal-rekonstrukciója is meg fog valósulni. Ugyanabból a forrásból, a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programból kap forrást a két terület: a Váli-víz 3,5 milliárdot, a Velencei-tó pedig 14 milliárdot. Szeretnénk azonban L. Simon László képviselőtársammal, a Miniszterelnökség államtitkárával további hazai forrásokat is megnyerni ez utóbbi célra, hiszen a rekonstrukció egyes elemei az uniós forrásból nem valósíthatók meg, de jó lenne, ha minden részlet egységesen, egyszerre tudna elkészülni. Így további 5-5,5 milliárd forinthoz szeretnénk hozzájutni. Ez, a tó partfalának megújítására megcélzott csaknem 20 milliárdos fejlesztés sosem látott mértékű beruházást jelent, és több évtizedes várakozást elégít ki a tóparton.

- A Velencei-tó partfalával 50 éve nem foglalkozott senki. Mi fogad majd minket a fejlesztés után?

- Az 50 éves betonfalnál egy sokkal szebb, tartósabb megoldásban gondolkodnak a vízügyi igazgatóság szakemberei. Hogy milyen lehet majd a hangulata a megújult partnak, arra már a déli oldalon kiépült kerékpárúttal ízelítőt kaphattunk. A felszíni csapadékvíz-elvezetés problémáinak megoldásával például a víz minőségén is javítunk majd, de a településeken élők újra és újra felmerülő problémái is orvoslást találnak.

- Milyen előnye származik majd mindebből a sportolóknak?

- A fejlesztés az északi evezős pálya korszerűsítését is magában foglalja, szükség is van erre, hiszen világbajnokságot tartunk majd itt hamarosan. Mivel Budapest közelsége az olimpia helyszínének kiválasztásánál fontos szempont, éppen ezért most írtunk levelet a kormánynak annak érdekében, hogy a velencei-tavi pálya lehessen az evezős sportok olimpiai helyszíne a pályázatban. Ráadásul a Magyar Evezős Szövetség rekreációs övezet létrehozását is javasolta ugyanitt. Mindebben Székesfehérvár és polgármestere, Cser-Palkovics András is elkötelezett, hiszen a Modern Város Programból jelentős pénzösszeget fordítanának a területre, a város ugyanis rekreációs övezeteként gondol a Velencei-tóra.

Tessely Zoltán: „Az a cél, hogy az idelátogatók egy hetet, tíz napot tartalmas programokkal tölthessenek el a vidéken.” Az interjúban elmondta: a Velencei-tavon hamarosan világbajnokságot is rendeznek Fotó: Csákvári Zsigmond

- A fejlesztések látványosak, és a turizmus is egyre jelentősebb, de mi kell ahhoz, hogy az ide látogatók akár egy hetet is el tudjanak tölteni a tó mellett?

- Ezért is támogatható a velencei-tavi sportuszodáról szóló elképzelés, hiszen túl azon, hogy Velence a sportos város képének kialakításán dolgozik, ez is segíthet a hasznos időtöltés megteremtésében. Ha a magánszféra hasonlóan komoly energiát fektet abba, hogy a maga háza táján is nagyléptékű fejlesztések valósuljanak meg, akkor további tartalmas programokat kínálhatunk. Nem beszélve arról, hogy a jelenlegi uniós források hatvan százaléka a gazdaságfejlesztést szolgálja. Azt reméljük, hogy a gazdasági szereplők meg tudják majd tölteni tartalommal ezeket az uniós pályázati lehetőségeket. A gárdonyi önkormányzat például éppen ezt segítendő egy barnamezős, ipari gazdasági övezet kiépítésére irányuló pályázati elképzelés megvalósításán dolgozik, amely mindenki számára csak előnyt jelentene. A turizmus és a gazdaság fejlesztésével ugyanis idegenforgalmi és iparűzési adóhoz juthatnak az önkormányzatok, elnyerve ezzel valós önállóságukat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!