Etyek

2014.07.28. 19:40

Finn-magyar dalos nyáréjszakák

Kaustinen, Vál, Etyek - A finnországi Kaustinen zenei folk fesztiválján az etyeki lányok székely viseletben magyar népdalokat énekeltek.

Zsohár Melinda

Szép és megható jelenet volt! A finn Kaustinen település igen népszerű folk zenei fesztiválján az etyeki lányok székely népviseletben gyönyörűséges magyar népdalokat énekeltek, az ottani közönség gyönyörűségére. Érzelmekkel megtöltött magyarázatnak is tarthatjuk, de ha valami, akkor ez az esemény igazán vidékfejlesztő jelleggel bírt. Az európai uniós vidékfejlesztési együttműködés keretében vette fel a kapcsolatot két Leader-csoport – a kaustineni és a magyar, immáron két esztendeje. Idén tíz magyar résztvevő utazott Finnországba a Zene határok nélkül sikeres pályázat révén a Vál központú Völgyvidék Leader Közösségből, amit ősszel viszonoznak majd a finnek. A találkozó egyik feltétele volt, hogy mindkét ország Leader közössége pályázzon, s nyerje el a bírálók tetszését, így adtak pénzt a finn randevúra!

A szép magyar népdalok mellé a gyönyörű székely viseletet is vitték ajándékba az etyeki dalosok és Magdó Ildikó (jobbra)

Fotó: VVK

A Leader – igazából csupa nagybetűvel lenne írandó, mivel francia mozaikszó – már bevonult az európai és a honi köztudatba mint uniós vidékfejlesztési támogatási rendszer, s a „kicsiket" segíti uniós forrásokból: falusi önkormányzatokat, vállalkozókat, egyesületeket. A fejlesztések, beruházások mellett a kulturális kapcsolatok célja leginkább a jó példák bemutatása az urbanizálódó Európában. Mert nemcsak nálunk probléma a vidék elöregedése és kiürülése, hiszen ez világjelenség! Megállíthatatlanul vonul a kényelmes (és túlzsúfolt) városokba a népesség, főleg a képzettek és a fiatalok választják a rövid távon egyszerűbbnek látszó utat. Az idei finnországi látogatás számos tanulsággal szolgált a magyar völgyvidékeseknek, mondta el Szendrői Júlia, a csoport irodavezetője. A német, francia, olasz mintákhoz képest kézenfekvőbb az 5,4 millió lakosú Finnország példája, bár e kicsiny észak-európai nemzet gazdasági csodát hajtott végre az utóbbi fél-egy évszázadban.

A hazánknál háromszor nagyobb területű ország öt tartományból és húsz régióból áll egy autonóm szigettel együtt, 450 önkormányzat alkotja ezeket. A Völgyvidék Leader Közösséget a Pirityset helyi akciócsoport látta vendégül (piritüiszetnek ejtendő a kis finn ősmanó neve, amiről magát elnevezte a közösség). Az egyhetes folk fesztivál igen népszerű, amúgy is mindenki énekel és zenél, mert Finnországban a gimnáziumokban is kötelező az ének-zene tanítás. Etyekről Magdó Ildikó, a Signum kórus vezetője és néhány tagja, valamint a szintén etyeki Rigófütty együttes utazott fellépni is az ezer tó országába.

A magyarok családoknál laktak, természetesen több Leader közösségnél tettek látogatást az 55-ből. Helyi termékeket kóstoltak, kézműves műhelyeket, helyi termelőket kerestek fel, népművészeti emlékhelyeket csodáltak meg. Megtudták, hogy a finn szanuna csöppet sem oly kínzó, mint errefelé, kevésbé forró, sokkal inkább üdítő. A színes faházak vidámságot csempésznek a téli sötétségbe, s most, a nyári éjszakák idején valóban úgy tűnik, soha nem érkezik el a csillagtalan, fekete téli éj.

A fesztiválozók pedig minden alkalmat megragadtak a közös éneklésre, táncra, színpad sem szükségeltetett hozzá feltétlenül. A nyugalom, a lassúbb tempó szembeszökő volt, számolt be a magyar csapat az elsődleges élményéről. Az etyeki dalosok valamennyi előadása nagy sikert aratott, a székely viselet emelte a produkció rangját. A helyi újság nagy cikkben számolt be a magyar látogatásról. A finnugor nyelvi rokonságot számon tartják az ottaniak, s bizonyosak benne, hogy a magyar honfoglalás előtti időkben közös utakon jártak a két nép ősei. Október 8-11-e között a kaustineni Veteli férfikórus és a Viskurit zenekar hölgytagjai - Raila Järvelä-val - érkeznek a Völgyvidék Zenei Fesztiválra, amelynek helyszínei Etyek, Rókusfalvy Pince, Vál, Válvölgye Étterem és az Óbarok-Nagyegyháza Hangistálló lesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!