Etyek

2014.09.01. 19:17

Sajtút és -állomások, látványsajtolással

A sikeressé vált országos borutak mintájára sajtutakat is kialakítanak a honi élelmiszerek népszerűsítése és a turizmus színesítése érdekében. Az első sajtútállomást Etyeken avatták fel, sajtmesteri bemutatóval, tehénnézővel és borkóstolással összekapcsolva.

Zsohár Melinda

A sajtkészítés főceremóniamestere ezúttal is Hegedűs Imre, a Bicskei MG Zrt. ügyvezetője, gazdász szakember volt. A társaság etyek-ödönmajori tehenészetében száz évnél régebben fejnek príma minőségű tehéntejet, Hegedűs Imre évente többször tart látványos bemutatót sajtkészítésből, most magyar sajtút-hálózat kialakítására is vállalkozott.

Garaguly Tibor etyeki polgármester örömmel üdvözölte az újabb vidéki kezdeményezést a községben, ahol a gasztrosétánynak elnevezett Újhegyi-dűlő présházában nyílt meg az első sajtállomás.

Fotók: Gráf Dóra

A sajtutak helyi kézműves sajtkészítők együttműködésével formálódnak, a következő a palóc tájon indul. A sajtállomásokon és sajtmegállókban bemutatókra, kóstolókra, képzésekre, rendezvényekre, vásárlásra nyílik lehetőség a térség sajtkínálatából – mondta el Szendrői Júlia irodavezető. Az Óbarok-Nagyegyházán működő Hangistállót szintén egy százéves valódi marhaistállóból varázsoltak koncertteremmé, közösségi- és rendezvényhelyszínné - sajtmegálló nyílik itt is .

A megnyitón a 300 literes rézüstben felforralt és beoltott tejből a nézők szeme láttára készült el a friss sajt, ami mellé persze az etyeki borokból is kóstolót kaptak a vendégek. Vajat köpülhettek az ősi eszközökkel, tejszínt kóstolhattak és sajtot sütöttek, valamint barantások, hucul lovasok járultak hozzá a hangulatteremtéshez.

Címkék#sajt#Etyek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!