Fehérvár AV19

2014.11.20. 14:41

Cseh vitézeket kell lebirkózni

Székesfehérvár - A Fehérvár AV19 jégkorong-csapata pénteken, 19.15-től hazai jégen játszik EBEL-bajnoki mérkőzést a cseh Znojmo ellen. Két vereség után fontos lenne újra nyerni.

Bobory Balázs

A válogatott mérkőzései után két összecsapást játszott a múlt héten a Fehérvár AV19 az EBEL-ben, sajnos mindkettőt elveszítette. Az Ördögök jelenleg a felsőházat és rögtön a rájátszást jelentő hatodik helyen állnak a tabellán, de villachi, illetve a Graz elleni hazai vereség rávilágított arra, mi kell ahhoz, hogy ne csússzon hátrébb az együttes.

Elsősorban jó kapusteljesítmény és stabil védekezés. A Volán a múlt héten mindkétszer öt gólt kapott, így csak bravúrral lehet meccset nyerni. A kapusok rangsorában a fehérváriak nem állnak jól, védési hatékonyság tekintetében a húszfős listán Josh Robinson 88,86%-os teljesítménnyel a 18., míg Rajna Miklós 89,94-el a 15. Csak összehasonlításképpen: a listavezető bécsi Matthew Zaba közel öt százalékkal jobb Robinsonnál, eddig 93,80 %-os teljesítménnyel kapkodja le a felé repülő pakkokat.

Persze egyáltalán nem mindegy, hogyan dolgozik egy csapat kapusa előtt, aki gyakran kerülhet kiszolgáltatott helyzetbe.

Kovács Csaba a Volán legeredményesebb magyar játékosa Fotó: Molnár Artúr

A fehérvári alakulat emberhátrányban nagyon gyengén működik, létszámhátrányos helyzeteit 70,89%-ban védekezi ki, ez a második legrosszabb mutató a ligában. A leghatékonyabb a Graz 90,48%-os mutatóval, nem csoda, hogy eddig csak 6 gólt kapott emberhátrányban a 99ers, a Volán már 23-at.

A gyengébb kapusteljesítményt és védekezést szerencsére sikerült többnyire kompenzálni támadójátékban ebben a szezonban. Lövési hatékonyságban a Fehérvár 4. a ligában, a kék-fehérek 10,95%-os pontossággal céloznak, a listán első Linznél ez az adat 11,74%.

Emberelőnyben a 20,74%-os hatékonyság nem rossz és az EBEL-ben a vonatkozó rangsorban a 7. helyhez elég, a pénteki vendég Znojmo viszont elképesztő ebben a különversenyben, létszámfölényes helyzeteinek 34,02%-ból gólt érnek el, erre nem árt figyelni a mérkőzés során.

A kanadai táblázaton remek helyen állnak a fehérváriak, négyen is az első húszban találhatóak, közülük is a legjobb Andrew Sarauer 4. helyezése, a center 7 gólja mellé 16 gólpasszt is kiosztott, mindezt 18 mérkőzésen. Brandon Marino a 9. (6, 15), Frank Banham a 11. (10, 8), Jeff LoVecchio pedig a 17. (11, 6). A legjobb magyar játékos a listán Kovács Csaba a maga 26. helyével, teljesítménye megsüvegelendő, hiszen a szélső 8 gólnál és 7 gólpassznál jár.

Nagyon fontos a plusz-mínusz mutató, ebből azt tudhatjuk meg, hogy a játékosok közül ki hány adott, illetve kapott gólnál volt a jégen. LoVecchio a legjobb a Volánban +8-al, ez a statisztika is megmutatja, amelyet egyébként már tudunk, a borzasztóan erős csatár nagyon fontos, hasznos láncszem.

A statisztikák iránymutatóak, de mégsem számok nyerik meg a mérkőzéseket a jégen, hanem játékosok, csapatok. Jön a Znojmo, a fehérváriaknak pedig vissza kell találniuk a győztes útra.

Érdekes beszélgetést láthattak a nézők a Sportklub csatorna hokimagazinjában. A Fehérvár csapatkapitánya, Tokaji Viktor elárulta, hogy Andrew Sarauer szívesen játszana a magyar válogatottban, akár már áprilisban, Krakkóban, a világbajnokságon. Ehhez csak honosítani kellene a centert, a nemzetközi szövetség szabályai szerint már nem lenne akadálya a játékának.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!