Fehérvár AV19

2015.07.30. 15:43

Janis Kalnins megérkezett

A MOL Liga legjobb mutatóval rendelkező kapusa, Janis Kalnins megérkezett Székesfehérvárra. A játékos nagy tervekkel vág neki a 2015/2016-os szezonnak.

Megérkezése után beszélgettünk vele múltról, jelenről és jövőről.

Hogy kezdtél jégkorongozni és hogy lettél kapus?

Igazából, édesapám jobban tudna válaszolni erre a kérdésre, de úgy emlékszem, hogy együtt tévéztünk, jégkorong volt a tévében és édesapám megígérte, hogy vesz nekem korcsolyát. Másnap reggel felkeltettem, és megkérdeztem, mikor váltja be az ígéretét. Így elmentünk Rigába, és rögtön ki is próbáltuk a korcsolyát egy tavon. Aztán el akartam kezdeni jégkorongozni, így elvitt egy edzésre, de nagyon megijedtem, mikor láttam, mekkorák is a játékosok, mert én elég kicsi voltam, de aztán, amikor beálltam, már élveztem. Az első két évben védőként játszottam, és elég jól is ment. Az egyik mérkőzésen azonban nem volt kapusunk, és az edzőnk megkérdezte, beállnék-e, és én azonnal igent mondtam. Gyerekként Lettországban 30-as számmal játszottam, később másik csapathoz igazoltam, de ott ez a szám már foglalt volt, és az edző azt mondta, legyek 90-es, és így háromszor olyan jó leszek, mint előtte. Így egy ideig 90-esben játszottam, de amikor Magyarországra igazoltam, a 90-es mezszám már foglalt volt, így a 98-ast választottam, minden különösebb indok nélkül, egyszerűen csak tetszik, ahogy kinéz.

Már két szezont játszottál a MOL Ligában, milyennek látod az elmúlt időszakot és mit vársz a mostani szezontól?

Amikor ideigazoltam, úgy gondoltam, hogy nem ez az a hely, ahol igazán játszani szeretnék, de meglepett, hogy milyen jó színvonalú volt a bajnokság, sokkal magasabb volt, mint amit vártam. Előtte Fehéroroszországban játszottam, és azt mondanám, hogy a két liga legjobb csapatai ugyanazon a szinten vannak. A MOL Liga az elmúlt években sokat fejlődött, de úgy gondolom, hogy ez az év sokkal érdekesebb lesz a két új csapattal, mivel nagyobb a versenyhelyzet a játékosok között és nagy lehetőséget biztosít ez a fiataloknak is. Tavalyelőtt védtem a junior bajnokságban is, ismerem a játékosokat, így biztosan jó csapatok lesznek. Az előző években voltak jobb és rosszabb periódusaim. Ahogy minden évben, idén is a MOL Liga győzelem a cél számomra, nyerni akarok minden meccsen, tudom, hogy ez nem lehetséges, de mindent meg fogok tenni a győzelemért. A ligából mindig is szerettem a Miskolc ellen játszani, mert minden meccsen nagy csatákat vívtunk, és nagyon jó csapat a miskolci, emellett azt hiszem, hogy a MAC nagyon kemény csapattal készül a szezonra.  Sajnos a Dunaújváros nem lesz olyan erős mint tavaly, de tudom, hogy a két csapat hosszú múltra tekint vissza és ezért is várom az ellenük vívott meccseket.  Természetesen szeretném megismételni a tavalyi teljesítményt (Janis Kalnins a MOL Liga legjobb mutatóval rendelkező kapusa lett az előző szezonban – a szerk.),és figyelem a többi kapust is természetesen, de idén még jobb szeretnék lenni és szeretnék minél többet fejlődni.

Részt vettél az A-csoportos világbajnokságon Lettország csapatában. Milyen élményeket szereztél?

Nagyon nagy élmény volt, már az is, hogy a csapattal lehettem. Megfigyelhettem, hogy milyen a játék és a csapat ezen a magas szinten, és nagyon nagy élmény volt a legnagyobb sztárokat testközelből látni. Jó lett volna akár egy mérkőzésen is jégre lépni, de sajnos nem jutottam jégidőhöz.

Hogy telt a nyarad és hogyan készültél a szezonra?

A nyár nagy részét edzéssel töltöttem, talán egy hetet pihentem a világbajnokság után, de június elejétől minden nap edzek. Sokat jártam edzőterembe és bicikliztem, jégen ugyan nem tudtam készülni, így nagyon várom már, hogy elkezdjük a jeges felkészülést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!