Fehérvár AV19

2015.01.16. 21:05

Szárnyaszegett hazai produkció - A Graz legyőzte a sok hibát vétő Fehérvárt

Székesfehérvár - Fájdalmas, de megérdemelt vereséget szenvedett péntek este a Fehérvár AV19 jégkorong-csapata az EBEL-ben. A Graz 99ers vitte el a pontokat a Raktár utcából.

Bobory Balázs

Távolodik a felsőház a fehérváriak számára.

No nem azért, mert pontokat tekintve olyan messze vannak a riválisok, sokkal inkább a mutatott produkcióval van baj, pedig éppen ezekben a napokban kellene a Volánnak a legjobb arcát mutatnia.

Pénteken, a Graz ellen nagyon nem ment a játék Rob Pallin alakulatának, s bár az akarattal nem volt baj, a korábban olyan olajozottan működő gépezet most nagyon csikorgott, akadozott.

Persze az utóbbi hetek gyengébb formája kapcsán hivatkozhatunk a lehetőségekre, vagy azok szerényebb mivoltára.

Székesfehérváron nem fér bele, hogy a légiósok többségének huzamosabb ideig pocsék legyen a formája. Vegyük Jeff LoVecchiót, aki korábban vezette a liga góllövőlistáját is, de immáron december 21. óta nem talált kapuba. Az amerikai csatár jelenleg negyedik soros, és talán a legkevesebb jégidőt kapta a 12 csatár közül a pénteki meccsen.

Grazban ha gödörbe kerül a csapat, akkor a vezetők egyből igazolnak, a fehérvári meccset megelőző nap például két szlovén klasszist, David Rodmant és Sabahudin Kovacevicet. Nem csoda, hogy a 99ersben idén már húsznál is több légiós kapott több-kevesebb szerepet az alapszakasz során.

Szóval így könnyebb átvészelni a válságokat, bár gyorsan tegyük hozzá, hogy a Graz még rosszabbul áll, mint a Volán, igaz, pénteken belekapaszkodott az utolsó szalmaszálba, és valamilyen csoda folytán akár még a legjobb hatban is végezhet a középszakaszt megelőzően.

A Volán vereségével nehéz helyzetbe került, pedig jól kezdte az osztrákok elleni mérkőzést. Magosi szólója, és Kovács csodás cselei után sem sikerült túljárni Danny Sabourin eszén, aki remek védésekkel melegedett bele igazán a mérkőzésbe. Aztán valahogy Kóger Dánielnek sikerült a kanadai kapus mögé brusztolnia a pakkot, de a vezetésnek annyira örült a hazai társaság, hogy szinte azonnal egyenlített a látogató Walker révén.

Innentől egy puszta görcs volt a Volán játéka, főleg a középső harmad volt könnyen (vagy nehezen) felejthető, ekkor a Graz egyértelműen az Ördögök fölé nőtt, gyorsabb, határozottabb, és kreatívabb volt a vendégcsapat. Ami a lényeg, gólokat is szerzett a Graz, mégpedig kettőt is emberelőnyből, Ganahl, majd Walker lövése talált utat a hálóba.

Még szerencse, hogy a középső periódusban a Fehérvár még éltetni tudta a reményt, hogy a Dornbirn elleni mérkőzéshez hasonlóan mélyről is fel tud kapaszkodni: Sarauer kihasznált a kettős létszámfórt, így nyílttá vált a csata. Természetesen a fordításhoz gyökeres változásokra is szükség lett volna az utolsó harmadban.

Meg is próbált fordítani a mérkőzés menetén a Volán, mentek előre a fehérváriak, de hiányzott az igazi átütőerő a kék-fehérekből. A Graz Sabourin kapussal az élen nagyszerűen állta a sarat, és már az 51. percben végleg megnyugodhatott, amikor Manuel Ganahl beállította a 2-4-es végeredményt.

Vasárnap Linzbe utazik a Fehérvár, ahol még akkor sem egyszerű pontot szerezni, ha szárnyal a társaság...

A 39. játéknap további eredményei: Black Wings Linz -Red Bull Salzburg 2-0, HC Orli Znojmo -HC TWK Innsbruck 3-0, Dornbirner EC -Klagenfurt AC 1-6, Olimpija Ljubljana -Villach SV 2-4, HC Bozen -Vienna Capitals 1-3.

Fehérvár AV 19 - Graz 99ers 2-4 (1-1, 1-2, 0-1)

Székesfehérvár, 3257 néző. Vezette: Dremelj, Nikolic, Johnston, Smeibidlo

Fehérvár: Engstrand Wehrs, Szirányi, Kovács Cs., Bartalis, Marino Boivin, Ejdepalm, Benk, Sarauer, Banham Orbán, Reiter A., Kóger, Sikorcin, Magosi Hetényi P., Varga A., Lovecchio, Erdély, Németh A. Vezetődző: Rob Pallin

Graz: SABOURIN KELLY (2), Marto, Zagrapan, Bastiansen, WALKER 2 Lassen, Kovacevic, GANAHL 2 (2), Werner (1), RODMAN (2) Ganzak, Stromeier, Zusevics, Pinter, Moderer Reinthaler, Petrovitz, Konecny, Woger. Vezetőedző: Todd Bjorkstand

Kiállítások: 10+10 p. fegyelmi (LoVecchio), ill. 12 perc

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!