Foci

2014.12.20. 15:20

A megyei futball fejlődési irányai

Jó hangulatú évzárót tartott a Fejér Megyei Labdarúgó Szövetség, az elnök, Bencsik István szerint a 2014-es esztendő több szempontból is történelmi jelentőségű volt.

Horog László

- Mit tart a lassan mögöttünk hagyott év legnagyobb vívmányának?

- Ez volt az első olyan esztendő, amikor a strandfoci kivételével minden szakágban versenyeztetünk, tehát a férfiak és a nők is bajnoki küzdelmeket vívnak, kispályán és nagypályán egyaránt. Az időjárással szerencsénk volt, a nagypályás bajnokságban a csapatok jó talajú pályákon viaskodhattak, a költségeket a TAO-támogatásnak köszönhetően sikerült alacsonyan tartanunk – mondta Bencsik István.

Egy korábbi interjúban említette, a létesítményrendszer fejlesztése a legfontosabb. E tekintetben sikerült előrelépni?

- Feltétlenül. Persze, ehhez is kellett az állami, valamint a szövetségi segítségnyújtás, az MLSZ irányítása mellett a megyénkben is épültek műfüves kispályák és nagypályán, öltözők, a korábban elhasználódott infrastruktúra sok településen megszépült, s reményeim szerint a felújítások a jövőben is folytatódnak. Olyan körülményeket kell teremteni, hogy a felnőtt és utánpótlás korosztály tagjai is megfelelő körülmények között készülhessenek és vívhassák mérkőzéseiket.

A megyei futballszövetség vezetősége. A kép jobb szélén Schneider Béla igazgató, mellette Bencsik István elnök (Fotó: Horog László)

Míg korábban folyamatosan csökkent az igazolt labdarúgók száma, az utóbbi évek utánpótlás nevelő programjainak hála a trend megfordult. Fejérben mennyien kergetik a labdát?

- Több mint 10 000 igazolt futballista van, amivel a rendkívül előkelő, 4. helyen állunk az országos összehasonlításban. Az FMLSZ kötelékébe tartozó klubok 3900, nagypályás mérkőzést vívtak 2014-ben. Ez utóbbi roppant komoly szám, jelentős szervezést és odafigyelést igényelt, hogy a mérkőzések gond nélkül kerüljenek megrendezésre. Fontos, hogy megállapodást kötöttünk a Polgárőrséggel, nekik is köszönhető, hogy a mérkőzések általában sportszerű körülmények között, nyugodt, jó hangulatban zajlanak. A megyei igazgató, Schneider Béla szisztematikus munkát végzett a hozzám hasonlóan társadalmi munkában tevékenykedő elnökségi, valamint bizottsági tagokkal. Nagy öröm, hogy immár kilenc bizottságunk van, az ősszel létrehoztuk az orvosi és egyészségügyit is, ami tovább javítja a minőségi sportolás feltételeit. Úgy gondolom, a megyei bajnokságok színvonalára nem lehet panasz, Fejér felnőtt válogatottja az elmúlt napokban, Makón szerepelt a többi megyeválogatottal, s a 4. helyen zárt. Korosztályos együtteseink is rendszeresen találkoznak más régiók csapataival, ezáltal lemérhetik, hol tartanak a fejlődésben.

Nagy reményekkel indították útjára a kispályás bajnokságot, az Alba Ligát. Beváltotta a hozzá fűzött reményeket?

- Bár eleinte voltak teremgondjaink, összességében igen. Immár a második szezon fut a ligában, aminek történelmi jelentősége van, ugyanis az MLSZ versenyrendszerébe tartozik, a honi, kispályás sorozatok között egyedüliként. Három osztályban folynak a küzdelmek, a legmagasabb szinten egy csoportban, a másodosztályban két, míg a harmadik vonalban három divízió van. Már felvettük a kapcsolatot az európai szövetség képviselőivel, ha minden a terveink szerint alakul, rövidesen bekapcsolódunk a nemzetközi vérkeringésbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!