Foci

2016.07.01. 18:30

Az önbizalom jelentősége

Budapest - Több mint egy évet dolgozott a korábbi kapitány, Dárdai Pál stábjában. Az első mérkőzés kivételével a helyszínen szurkolt a fiúknak az egykori klasszis, válogatott csatár, Sallói István.

Horog László

Lassan két éve, 2014 szeptemberében került a frissen kinevezett Dárdai Pál szakmai stábjába Sallói István. Dolgozott különböző beosztásokban több egyesületben és az MLSZ-ben is, ám ez a megbízatás új volt számára. A norvégok elleni, novemberi pótselejtezők előtt köszönték meg a munkáját, Bernd Storck úgy döntött, Szabics Imre és Sallói István helyett Andy Möller és Szélesi Zoltán kerül a válogatotthoz. Sallói István az Eb-n nemzeti együttesünk első mérkőzését nem látta a helyszínen, a folytatásban a lelátón szurkolt.

- A honi szövetség főtitkára, Vági Márton segítségével, az MLSZ vendégeként, a nejemmel voltam jelen az izlandiak, a portugálok és a belgák elleni meccseken. Életre szóló élményt jelentett. Az illetékesek úgy ítélték meg, én is hozzátettem ahhoz, hogy a nemzeti együttes ott lehetett a kontinensviadalon.

Sallói István (jobbra) a pro licences tanfolyam továbbképzőjén társalog a francia Patrick Vieirával

- Nem dolgoztak önben rossz érzések, hogy a lelátóról szemlélte a diadalokat?

- Nem, annak is nagyon örültem, hogy ott lehettem. Profinak gondolom magam, amikor Bernd Storck fél éve úgy döntött, hogy másokkal kívánja folytatni, szó nélkül elfogadtam. Több mint egy évet töltöttem a válogatottnál, Dárdai Pali nehéz helyzetben vette át a társaságot, amit nagyon gyorsan sikerült összeráznia. Úgy gondolom, ő egy zseni. Kiváló futballista volt, és elképesztően jó edző. Mindenkit képes maga mellé állítani. Aztán jött Bernd Storck, aki szintén nagyon jó döntéseket hozott a mérkőzéseken.

- Az Eb előtt bízott a továbbjutásban a csoportból?

- Azt tudtam, hogy az osztrákok elleni találkozó mindent meghatároz. A felkészülés jól sikerült, a csapat duzzadt az önbizalomtól, ez látszott a bemutatkozó összecsapáson. A hangulat maradt a későbbiekben is, végül a belgák megálljt parancsoltak. Ott is nyílt sisakos volt a játékunk, az ellenfél jobb volt, ezt kihasználta. Ami biztos, a gárda a vb-selejtezőkön is bátran fog futballozni, lényeges lesz, hogy a nálunk erősebb csapatok ellen tudjuk, hol a határ. Hiszen az őszinte, támadó futball szép, de ismerni kell a határokat, hogy meddig legyünk merészek A vb- selejtezőkön Portugália és Svájc erős, de megelőzhető, a többieknél egyértelműen jobbak vagyunk. Az első helyezett automatikusan vb-szereplő, a második selejtezőzik.

- Említette az önbizalmat. Ez valóban látszott a fiúkon, minden egyes találkozón.

- Ez döntő, a saját karrieremből tudom, ez ötven százalék pluszt jelent a teljesítményben. Izraelben sokkal jobban teljesítettem, mint itthon, pedig itthon sem éreztem magam átlagosnak. A Szentföldön hatalmas tisztelet övezte a futballistákat, rajongtak értünk. Ez kihatott a teljesítményre, remek hangulatban nem tudtam rosszul játszani. Fontos, hogy a szurkolók szeretete tartson, akkor a sikerek sem maradnak el. Továbbá a jó körülmények is fontosak. Amikor Izraelben befejeztem a pályafutásomat, hazajöttem, Bicskei Bertalan volt a kapitány, a szövetség technikai igazgatója lettem. Az akkori lehetőségeket nem lehet hasonlítani a jelenlegiekhez. Menetrend szerinti járatokon utaztunk, turista osztályon, ma a csapat mindenhova különgéppel megy. Anno a mezt nem vihettük haza, nekem egy sincs a válogatott pályafutásomból. A különbség ég és föld, ma már minden professzionális. Ez is kell, nem csak jó futballisták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!