Foci

2015.10.08. 20:42

Böde Dániel megmentette a magyar csapat becsületét

Budapest – Elvárás a győzelem, de ilyenkor igazán embertpróbáló a feladat. Azt pedig tudjuk, hogy Feröer már tényező a futballban.

Horog László

Bár a meccs tétje jelentős volt, a jegyvásárlási kedvnek egyáltalán nem tett jót, hogy az európai szövetség hétfőn este oldotta fel a zártkapus szankciót, nem is kellett kirakni a megtelt táblát. A feröeriek ötvenezres lélekszáma nem indokolja, hogy egyre jelentősebb szerepet foglalnak el a világban, a 2004-es Eb-győztes görögöket például oda-vissza verték a most futó sorozaton. Egy éve Tórshavn városában a Dárdai Pál dirigálta magyar gárda Szalai góljával 1-0-ra nyert, azóta egyikük sincs a nemzeti együttes kötelékében.

A Videoton keretbe hívott játékosai közül Juhász Roland a terveknek megfelelően kezdőként futott ki a Fradi stadionjában gyepszőnyegére, Lang Ádám, valamint a felcsúti Márkvárt Dávid pedig a cserék között foglalt helyet. A hangosbemondó nem felejtette el többször is hangsúlyozni, nyerni kell, mi több, kötelező!

Lendületesen kezdtek a magyarok, a 7. percben Nikolics pörgetése után a drukkerek zöme már gólt kiáltott, ám a Vidi korábbi csatára elhibázta a lehetőséget, igaz, később a sípmester jelezte, a csatár lesen ügyeskedett. A látogatók ki sem mozdultak a saját térfelükről, a 11. percben mégis vezetést szereztek, gyakorlatilag a semmiből: Juhász indítását Edmundsson fülelte le, Jacobsenhez passzolt, aki kapura fordult és a kapu bal sarkába passzolt a tehetetlen Király Gábor mellett, 0-1. Néhány szórványos támadással próbálkoztak a mieink, akik közül Nagy Ádám volt a legaktívabb, majd fél óra elteltével, az elképzelés nélküli játékot látva, a szurkolók egyre többször adtak hangot elkeseredésüknek .A félidő végén Dzsudzsák bombája elakadt a védőkben, Gera mellé tüzelt, Bódi lövését pedig a kapus fogta, nagy bravúrral.

A szünetben Bernd Storck kettőt is cserélt, a z elvárásoknak megfelelően támadókat. Így Böde Dániel és Németh Krisztián is csatlakozott Nikolicshoz a gólszerzés érdekében. A második játékrész első negyedórájában egyre nagyobb volt a nyomás a vendégek kis túlzással szinte már az alapvonalon védekeztek, mikor Kádár balról ballal beadott, a drukkerek által a válogatottba szurkolt Böde pedig az ötös túlsó sarkától a hosszú sarokba fejelt félmagasan. 1-1. Ekkor a tízmillió szövetségi kapitány elégedetten csettintett. Tíz perc múlva pedig torkaszakadtából ordított, mert Böde megtáncoltatta Nattestadot, nem egyszer, hanem kétszer és az ötös jobb sarka elől jobbal szétlőtte a rövid felső sarkot. 2-1. A vendégek kénytelenek voltak ezek után kissé feljebb lépni, és néhány rosszul sikerült átadás után létszámfölényben kontrázhattak, de hiába.

Az utolsó perceket néhányan már olyan magas vérnyomással nézték, hogy sok szurkoló feje felett lebegett a leszázalékolás veszélye, amin Németh Krisztián, vagy Böde segíthetett volna, ha értékesíti a lehetőségét, de az eredmény már nem változott. Így tovább folytatódhat az emelt szintű matematika.

Magyarország–Feröer-szigetek 2-1 (0-1)

Budapest, Groupama Aréna, 16500 néző,

Vezette: Schörgenhofer (osztrák)

Magyarország: Király – Fiola, Juhász, Guzmics, Kádár – Nagy Á., Tőzsér (Németh K., 46.) – Bódi (Böde, 46.), Gera, Dzsudzsák – Nikolics (Priskin, 75.). Szövetségi kapitány: Bernd Storck

Feröer-szigetek: G. Nielsen – Naes, Gregersen, Nattestad (Faerö, 84.), Davidsen – R. Joensen (Sorensen, 78.), S. Vatnhamar, Baldvinsson, Jakobsen (Justinussen, 62.), Bartalsstovu – Edmundsson.

Szövetségi kapitány: Lars Olsen

Gól: Böde (63., 71.), illetve Jakobsen (12.).

Kiállítva: Gregersen (91.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!