Foci

2014.06.28. 12:51

Díjazott lett Stanley Matthews újbaroki utódja

Pénteken tartotta az MLSZ Fejér Megyei Igazgatósága az évzáróját, melyen nemcsak az élen végzett csapatok kaptak elismeréseket, hanem Horváth Gyula személyében olyan szakembert is díjaztak, aki évtizedek óta önzetlenül, szabadidejét feláldozva dolgozik azért, hogy Újbarokon életben maradjon a labdarúgás.

Káldor András

Fejér Megye Labdarúgásáért Díj Arany fokozatát vehette át az Újbarok SE technikai vezetője. Ha nem mondja, talán el sem hisszük, hogy idén októberben tölti be a hatvanadik életévét. Nyugodtan letagadhatna akár egy tízest is. 16 évesen Bicskén indult pályafutása, és annyira tehetségesnek bizonyult, hogy több NB I-es csapat – többek között a Videoton is - megkörnyékezte, de ő édesanyja tanácsára inkább a tanulmányait helyezte előtérbe, Bicskén maradt, és tíz éven át erősítette a csapatot. 1980-85 között csapatkapitánya volt a Végh Antal által fémjelzett, és az NB III-ban is bemutatkozó Mányi TK-nak. 1985-ben családi okok miatt igazolt Újbarokra, ahol 2002-ben, 48 évesen akasztotta szögre a cipőt. Azóta a csapat mindenese, ha kell edzést vezet, ha éppen szükséges, akkor a pályát tartja karban, és intézi a csapat ügyes-bajos dolgait. Nagy valószínűséggel áldozatos munkája nélkül eltűnt volna a település labdarúgása a megye térképéről. – Óriási meglepetés volt, amikor megtudtam, hogy kitüntetnek, hiszen ezt megelőzően még nem voltam díjazott sehol, ezt nyugodtan tekinthetem akár előrehozott születésnapi ajándéknak is. – mondta meghatódva. – Azt azonban meg kell jegyeznem, hogy nemcsak én dolgozom egyedül a község labdarúgásáért, nem akarom ezt kisajátítani, többen segítettek ahhoz, hogy én átvehessem ezt az elismerést.

Balról jobbra Horváth Gyula, Nyeső Ferenc, és Sári Csaba a pénteki díjátadó ünnepségen (Fotó: Molnár Artúr)

Eléggé szövevényes a játékos karrier áll mögötte, de arra nagyon büszke, hogy Videoton utánpótlás edzője Csiszár István, a legendás Guszti bácsi beválasztotta őt 1971-ben a megyei ifjúsági válogatottba, ahol olyan társakkal léphetett együtt pályára, mint Kuti László, Jankovics Sándor, és Végh Tibor. - Teljesnek érzem a pályafutásomat, de ki kell emelnem, hogy annak idején meghatározó élményt jelentett Mányon játszani, hiszen öt év alatt a Fradit kivéve az összes NBI - es csapattal találkoztunk a felkészülési meccsek során. Kispesten ugyan 10-0-ra kikaptunk, de ott én foghattam a válogatott Esterházy Mártont!

A csúcsot, pedig az jelentette számára, amikor az angol Stanley Matthewshoz hasonlóan nem éppen „serdülő korban”, hanem 48 évesen éles bajnokin a két fiával együtt játszhatott a védelemben. - Az egyik srác volt a jobb bekk, a másik a baloldalon játszott, míg a centerhalf posztján én voltam! A foci mindig meghatározó volt, talán az sem volt véletlen, hogy annak idején éppen egy előrehozott mérkőzés miatt halasztottuk el az esküvőmet egy héttel, annak ellenére, hogy már a meghívókat is kiküldtük.” – emlékezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!