Foci

2015.08.24. 14:28

Jegyzet - A rossz edző után

A Videoton FC vasárnap magyar szinten három minőségi légióssal és hét, a magyar válogatottban bemutatkozott futballistával kezdte az összecsapást az MTK Budapest otthonában.

Bobory Balázs

Továbbmegyek: a kezdőcsapatban kilenc olyan labdarúgó szerepelt, aki tagja volt az előző szezonban diadalmenetben bajnokságot nyerő együttesnek, közülük nyolc főszerepet is játszott.

Hol romlott el minden?

Lassan-lassan véletlenül, vagy szándékosan elszólják magukat a játékosok, az ittmaradó edzők, és bepillanthatunk a kulisszák mögé, mi történt itt az elmúlt néhány hétben, egy-két hónapban.

Sajnos arról, hogy a korábbi vezetőedző, Bernard Casoni totálisan alkalmatlan volt egy ilyen szintű alakulat vezetésére, már régóta repkedtek a pletykák. Az még nem derült ki, hogy a francia kevélysége, vagy éppen a felkészületlensége miatt néztek rá úgy a játékosai, mintha egy megye III-as kispadról érkezett volna, de az biztos, hogy az első pillanattól kezdve nem volt meg az összehang, és ami a legnagyobb baj, amire Pető Tamás vasárnap este egy nyilatkozatában utalt: nagyon gyenge minőségű munka zajlott a Vidinél, aminek a csapat folyamatosan issza a levét.

És akkor jöhetnek a szakmai, mégis könnyen megérthető tények, miért nem tud kettőt egymáshoz passzolni az a csapat, amely pár hónapja az összes mérkőzésén dominált.

A speciális fizikai állóképesség mindent meghatároz a futballpályán. Ha egy labdarúgó nincs jó állapotban, akkor már fejben lassú, rossz döntéseket hoz, de ha ez még sikerül is neki, akkor nagy valószínűséggel a technikai kivitelezéssel lesz gond. Azok a futballisták, akik korábban a magyar válogatottban szerepeltek, és a honi mezőnyben kiemelkedtek, most gyertyákat rúgnak, a beadás vagy az első emberben akad el, esetleg a kapu mögötti tribünön esik le először.

Lehet, hogy Bernard Casoni agyba-főbe futtatta ezeket a srácokat, csak valószínűleg az edzései a nem kívánt élettani hatásokat eredményezték.

Verebes József nem éppen a fizikai felkészítéséről volt híres, de ő legalább csodálatosan kompenzálta a hiányosságokat a pszichikai felkészítéssel, játékosai tűzbe mentek volna érte, egy gyufát meg lehetett volna gyújtani bárkinek a szemén, ezt lehetett leolvasni a meccsek előtti tekinteteken. A vállvonogatós Casoni ezen a téren is nagyot bukott, persze ha valaki a sajátján kívül alig beszél bármilyen más nyelven, nehezen érteti meg magát.

Az eredmény egy fizikálisan és mentálisan lepukkant, gyermeteg hibákat halmozó, frusztrált és hitehagyott társaság lett, amelyben úgy tűnik az egyének elfelejtettek futballozni. Ez a játékosok felelőssége is, de ne álljunk meg ennél a szintnél, Bernard Casoninak órási abban a szerepe, hogy kieső helyen áll a Vidi, mint ahogy az őt alkalmazó vezetőknek is.

A múltat már nem lehet megváltoztatni, talán hamarosan minden jóra fordul. Jöhet egy új edző, és a remény a fordulatra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!