Foci

2014.09.30. 17:36

Mosberger Pál, a legendás edző 80 esztendős

Lajoskomárom – A hétvégén köszöntötték az immár 80 esztendős futball-edzőt, Mosberger Pált, aki zsinórban 34 éven át dirigálta az együttest.

Horog László

– Megható pillanatok voltak, a település polgármestere, egyben a sportköri elnök, Pirtyák Zsolt és a fiam, Mosberger Mátyás, az ügyvezető gratulált. Egy félméteres, díszes vázát kaptam, a sportegyesületünk címerével. Aztán megszereztük az első gólt a Káloz ellen, s az egész csapat odarohant hozzám és engem ünnepelt a megszokott helyemen, a kispadok mellett, az eredményjelző alatt – mondja meghatottan Mosberger Pál.

Aztán az emlékek között kezd kutakodni. Az aktív játéktól 22 évesen, kettős lábtörés miatt búcsúzott, a csapat szurkolója lett. A helyi együttes történetének legnagyobb válságát 1968-ban élte, úgy tűnt, a lajosiak semmilyen bajnokságban nem indulnak.

– Szétesett a gárda, tűzoltónak szerződtem, fél évre vállaltam, 34 lett belőle, egyhuzamban. 2001-ben, trombózis miatt felálltam, de néhány hónap után ismét vissza kellett térnem. Egy szezont végigcsináltam, aztán 68 évesen, végleg búcsúztam.”

Az edző 1310 tétmérkőzésen ült a kispadon – bajnoki és kupatalálkozókon –, valamint közel négyszáz barátságos és előkészületi derbin, tehát összesen 1700 alkalommal dirigálta együttesét.

Mosberger Pál sikerrel irányította a Lajoskomárom együttesét
Fotó: Horog László

Amikor a legnagyobb élményről faggatom, gondolkodás nélkül rávágja, húsz évvel ezelőtt, 1994. októberében fogadták a bajnok Kispest Honvédot a Magyar Kupában és 1-0-ra verték Hegyi Zoltán góljával. A visszavágón, a Bozsik-stadionban 7-1-es vereséget szenvedtek, a továbbjutásra, nem volt esélyük, ám a hazai összecsapást ma is emlegetik a településen. Összesen hét, NB I-es gárdát láttak vendégül az MK-ban.

– A Szabad Föld Kupa döntőjébe egyszer jutottunk be, 1995. májusában, Vácon, a Vác-Ferencváros összecsapás előtt rendezték a mi finálénkat, 4-1-re kikaptunk az ukrán futballistákkal felálló Nyírmeggyestől. A megyei I-ben 27 évet töltöttünk az irányításommal, három éven át, 1990-től 1993-ig szerepeltünk az NB III Duna-csoportjában. Az első évben a 7., aztán az 5. helyen zártunk, a harmadik év végén estünk vissza a megyébe. Most a megyei másodosztályban szerepelünk, a Sárosd mögött a 2. helyen állunk, ez az osztály összhangban van a falu jelenlegi lehetőségeivel.

Mosberger Pál nem csak a hazai, az idegenbeli összecsapásokra is elkíséri a csapatot, ő a klub tiszteletbeli elnöke. Az utóbbi két évtizedben joggal kapott több kitüntetést a magyar futballban végzett szolgálataiért. Büszkén említi, tíz éven át, 1995-ig volt az FMLSZ elnökségének tagja.

– A foci ma is az életem része. Nem csak a lajoskomáromi felnőtt gárda, az utánpótlás együtteseink összecsapásait is megtekintem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!